A konyhabútor kiválasztásának szempontjai

Konyhánk megtervezése mérföldkő otthonunkban. A konyha központi szerepet tölt be, általában a vendégek sem tudják kikerülni, hiszen a vendéglátások során az egyik kulcs teret a konyha jelenti. Egy pohár vízért is oda kell kimennie mindenkinek.

Nem olyan, mint a hálószoba, amit még el lehet zárni, a privát szférára hivatkozva, vagy éppen azért, mert a váratlanul betoppanó vendégek, ismerősök számára nincs felkészítve a terep. A konyha tehát központi helyet foglal el otthonunkban. Ennek kialakítása meg fogja határozni a mindennapi életünk komfortosságát, ezért lényeges kérdés, milyen lesz a konyhabútorunk.

A konyhabútor szerepe

A konyhabútor kiválasztására ma már temérdek lehetőségünk van. Ami a legfontosabb, hogy a megfelelő paraméterek mentén hozzuk meg döntésünket. Ne pusztán divatos, vagy olcsósági szempontok döntsenek, hanem a praktikus és gyakorlati részekre is fordítsunk kellő figyelmet. Először is, fontos tudni, hogy konyhabútorunk munkaállomásokból fog állni.

Itt nem egy vitrinről van szó, ahova kihelyezünk emlékezetes tárgyakat és fényképeket, nem is dekorációs polcokról, hanem elsősorban az ételeink elkészítésének helyéről. Ahol tárolni is fogunk sok ételt, ahol a hűtőnk is helyet kap általában, és ahol az étkészletet, evőeszközöket, poharakat és minden étkezéshez szükséges tárgyat tartani fogunk.

Illetve, ahol étkezések és főzések után a mosogatás is nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Fontos a tér kialakítása is, hogyan fogunk elférni, mennyire lesz praktikus a munkafolyamatok során az elrendezés, illetve mennyire lesz személyre szabott.

A konyhabútor elrendezése

Konyhabútorunk elrendezésének középpontjában a funkciós szemléletnek kell állnia. Ennél a pontnál azt is figyelembe kell venni, hogy jobbkezesek vagyunk, vagy balkezesek. Az elrendezésnek jobbkezesség esetén a következő sorrendet érdemes követnie: készletek – tárhely – mosogatás – étel előkészítése – főzés. Balkezesség esetén pont fordítva, ott jobbról balra haladva rendezzük el.

Abból kell kiindulnunk, hogy először osztályozzuk élelmiszereinket, majd raktározzuk, utána tisztítjuk, majd főzhető vagy süthető formában feldolgozzuk, végül pedig főzzük, sütjük és felszolgáljuk. Az is fontos szempont lesz, hogy az étkezővel egy helyiségben lesz-e konyhabútorunk, vagy külön, esetleg egy tágasabb amerikai konyhával fogunk rendelkezni, ezáltal nagy térrel számolhatunk. Kisebb tér esetén okosabban kell sakkozni a konyhabútorral is.

Továbbá, ideális, ha a különböző zónák között hagyunk helyet a munkaterület számára is, ami mind a két oldalról 30 cm. A munkaterületeknek köszönhetően lesz a konyha praktikusan elosztható. Ha létre tudjuk hozni a tervezés során a munkaháromszöget, a rendszerezett munkaterületekkel és a közöttük található felületekkel, akkor fogjuk igazán azt érezni, hogy konyhánk kiszolgál minket.

A konyhabútor ergonómiai elrendezése

Konyhánk többféle elrendezésű lehet, attól függően, milyen adottságokkal rendelkezik az adott tér. Lehet lineáris, ez a kisebb terekben ideális, mert egyszerű és praktikus, mégis dizájnos. Lehet U alakú a konyhabútor elrendezése, ez a nagyobb terekkel rendelkezők kedvelt választása, hiszen ott ki lehet hozni a térből a maximumot, és marad tároló hely is.

Továbbá, lehet L alakú is, ez ott számít ideális választásnak, ahol szeretnénk praktikusan kihasználni a sarkat, illetve konyhaszigetet is szeretnénk, vagy esetleg az étkezőasztalnak helyet hagyni. Ezen felül lehet párhuzamos az elrendezés, ez akkor célszerű választás, ha többször használják egyszerre többen is a munkaterületet, mert így elegendő hely marad az ételek előkészítésére és tárolására is.