Öltöny árak – így válassz jól!

Az öltöny pont az a típusú férfi öltözet, amelyből nagyon olcsót is kaphatunk, de rendkívül drágát is. A legmárkásabb darabok néha kisebb vagyonba kerülnek, azonban nem kell mindig a legdrágábbat vásárolunk. Ha megvizsgálunk a kinézett darabon pár részletet, magunk is láthatjuk, hogy az adott öltöny mennyire éri meg az árát. Mit figyeljünk meg?

Milyen az öltöny anyaga?

A minőségi öltöny méregdrága is lehet, de egészen jó áron is rábukkanhatunk. Ezért ha csak az ár alapján ítélünk, akkor könnyen lukra futhatunk. Érdemes tehát mindig megvizsgálni először az öltöny anyagát. Ha a tapintása minőséget sugall, az már jó jel. Figyeljük meg közelebbről is az anyagot! Egyenletesek a szálak a szövésben? Nincs kihúzódott, feslett szál az anyagon? Ha nincs, akkor megnyugodhatunk. A tapintáskor is érezhetjük a minőséget. A rossz minőségű anyag tapintásra laza szövésű és túl vékony. Ha kicsit meghúzzuk, akkor pedig túl merevnek és gyengének hat. Ezek a tulajdonságok általában a rossz minőségű műszálas öltönyökre és zakókra jellemzőek.

Nézzük meg a varrást!

A minőségi zakó és a kiváló anyagú öltöny a varrásában mutatkozik meg igazán. Az alacsony minőségű darabokat ugyanis nem varrják szépen. A szálak kilógnak, a varrás láthatóan gyenge, és ahol erősített varrás kellene, hogy legyen, na ott pont nincs. A minőségi felöltők belső borítása például sokkal stabilabban bevarrt, mint a olcsó típusoknál. Ez látható akkor is, amikor az öltönyt felpróbáljuk. Ha a bélést úgy kell visszatuszkolni az öltönyujjba, akkor biztos, hogy olcsó minőséggel van dolgunk. A kiváló minőségű modellek bélése ugyanis tökéletesen kell, hogy álljon akkor is, ha felhúzzuk az öltönyt vagy zakót. Ezen kívül a bélés anyagának minősége is árulkodó. Ha azt látjuk, hogy a bélés tapintása olcsó és vékony műszál, az szintén nem jó jel.

Gombok – soha ne felejtsük el ellenőrizni!

A minőségi öltöny gombjai nem lógnak. Nem lazák: ha enyhén meghúzzuk, nem fog ereszteni a varrás. Sajnos sok minőségtelen öltönynél ez nagyon árulkodó, ugyanis a gyártás során nem varrják el utólag a gombnál a szálakat. Ezért az ilyen öltönyök gombvarrása mindig laza és láthatóan kuszán varrott. Ha ilyet látunk egy öltönynél, az garancia az alacsony minőségére.