Mire figyeljünk kutyatáp vásárláskor?

A kutyák egészségének a kulcskérdése a megfelelő táplálkozás és testmozgás. A hagyományos és virtuális boltok polcain azonban hemzsegnek a különféle márkáktól származó termékek. Honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű táplálékot vásároltunk, ha nem vagyunk szakértők a témában? Mutatunk pár tippet, amire érdemes odafigyelni.

A kutya testi és mentális egészsége is nagyban függ az elfogyasztott táplálék minőségétől és annak összetevőitől. Vásárlás során sok mindent figyelembe kell venni, a kutya korát, fajtáját, aktivitását és még a méretét is.

Alapvető szabály azonban, hogy az ebeknek kevés szénhidrátra és sok fehérjére van szüksége a normális élethez. A kutyaeledeleken tételesen fel van sorolva, miből, mennyit tartalmaznak, ezt mindenképpen nézzük meg jó alaposan a vásárlás előtt.

1. Hús

Bár a kutya mindenevő, a legfontosabb tápláléka a hús. Általános szabály, hogy a kutyaeledel legalább 20 százaléka sovány fehérjéből kell, hogy álljon.

Ez biztosítja számukra a megfelelő izomzatot, az ízületek normális működését és az ideális testsúlyt is. A minőségi táplálék ismérve, hogy a konzervben szervekből készült hús is található legyen, ilyenek a vesék, a szív, a máj és a zúza.

Ez azért fontos, mert az ősi időkben is fogyasztottak belső szerveket a kutyák, vagyis genetikailag kódolva vannak rá, hogy szerepeljen a táplálékukban. Emellett pedig fontos vitamin forrás is. A jó konzerv az, ahol tételesen is jelölve van, hogy milyen szerveket tartalmaz a táp.

2. Zsírok

A zsír is fontos összetevője a kutya étrendjének, azonban nem mindegy, hogy milyen zsírokról is beszélünk. Kerüljük az olyan konzerveket és száraz tápokat, amin az „általános” zsír, vagy hasonló felirat szerepel.

A legjobb, ha szárnyasból származó zsírt tartalmaz a konzerv. További opció, ha a zsírok halfélékből származnak, mivel magas az Omega-3 zsírsav tartalma, ami nagyon jótékony hatású, nem csak az emberek, de a kutyák egészségére is.

Ezzel szemben érdemes kerülni a növényi zsírokat, mint a szója vagy a napraforgó.

3. Színezés

Kerüljük az olyan kutyatápokat, amelyek mesterséges színezéket tartalmaznak, ez semmi más csak ügyes, de üres marketingfogás a gyártók részéről.

A színek és az egyéb adalékanyagok nem természetesek, így semmiképpen sem hasznosak az állat szervezetére. A színezett konzervek jól néznek ki, de csak a gazdik számára, ugyanis a kutya nem úgy érzékeli a színeket, mint mi emberek, teljesen hidegen hagyja őket a vörös marhahús és az aranysárga csirkedarabok.

4. Vitaminok

A kutya számára ugyanúgy fontosak a vitaminok, mint nekünk embereknek. A minőségi kutyatápnak mindenképpen tartalmaznia kell A-vitamint, B-vitamint, D-vitamint, E-vitamint valamint K-vitamint és kolint.

Ezek azok az összetevők, melyekhez a kutya a háziasítás előtt is hozzászokott. Az eb vitamin igényét egy jó minőségű kutyatáp ki tudja elégíteni, azonban, ha már idős vagy beteg a házikedvencünk, akkor külön is vehetünk táplálékkiegészítőket számára.

5. Rostok

A megfelelő mennyiségű és minőségű rosttartalom szintén ugyanolyan fontos a kutyáknak, mint nekünk embereknek, hiszen ez elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez, a bélrendszer egészséges működéséhez. Emellett pedig megakadályozhatja a cukorbetegség kialakulását is.

Fontos azonban, hogy a rost megfelelő és jó minőségű legyen. A kutya számára ideális a köles, a répa, a lenmag és az árpa.

Azokat a konzerveket azonban kerüljük, amelyik kukoricát és szóját tartalmaz, mert ez nem megfelelően hat a kutya emésztőrendszerére.

Összefoglaló

A kutyáknál, akárcsak az embereknél a megfelelő táplálkozás a legfontosabb szempont az egészséges élethez.

Így, amikor a kutyakonzervek között válogatunk, ne legyünk lusták és nézzük meg, hogy milyen összetevőket tartalmaznak.

Az alacsony szénhidrát és magas fehérje tartalom mellett, fontos szempont, hogy a táp vitaminokban gazdag legyen, megfelelő zsírokat és minőségi rostot is tartalmazzon.