Hajgöndörítés, vagy egyenesítés?

A divat folyton változik, a stílus viszont örök…. legalábbis ezt szokták mondani. Mindannyiunknak megvan a maga stílusa, melyek jó ha megőrzünk, de azért nem árt haladni a korral, és itt-ott változtatni a szokásainkon.

A göndör haj és az egyenes ha kérdése is ilyen. Nagyban befolyásolja igényeinket, hogy milyen adottságokkal születtünk, valamint hogy mi az aktuális trend. Magam részéről mindig loknikat szerettem volna annak ellenére (sőt valószínű épp azért), hogy a hajam azonnal kilöki magából a hullámokat, akármit kenek vagy fújok rá. Ellenben a családom többi nőtagja, akiknek makacs hullámaik vannak, minden hajmosás után órákat töltenek azzal, hogy beszárítsák, vagy egyenesre vasalják a fürtjeiket.

 

Manapság már számos módszer van arra, hogy változtassunk hajunk formáján. Talán a legismertebbek, és legrégebbi módszerek a csavarók illetve a hajvasalók, körkefék. Viszont ami újabban felkeltette az érdeklődésemet egyenes hajúként, az a hajgöndörítő készülék, mely a leírások alapján egyetlen mozdulattal felcsavarják, és begöndörítik a tincseket. Sokkal egyszerűbb módszernek tűnik, mint a hajsütővasas módszer.

S bár az én hajam viszonylag egyenes, mégis hasznát venném egy melegíthető fésűnek, mely egyszerre „kócmentesíti” és formázza, azaz kisimítja a hajat.

 

Sok helyen olvasom, hogy sokan ódzkodnak a hővel formázó hajformázóktól, és inkább választanak olyan eszközöket, melyek nem roncsolják a hajat a magas hőmérséklet igénybevételével. Ilyenek például azok a hajcsavaró ihlette gumis, szilikonos, szivacsos eszközök, melyekkel a nedves hajat feltekerik. Bár egyeseknek beválik a módszer, de én úgy tapasztaltam, hogy csak összekócolódott és kusza fürtjeim lettek az ilyen eszközök használata után, ami inkább volt természetellenes és kiábrándító mint szép és esztétikus. Úgy gondolom, hogy megfelelő gondozás: hajápoló olajok és pakolások, valamint rendszeres fodrászlátogatás mellett nem kell attól félnünk, hogy a hajunk tönkremegy a hőt igénylő formázások során. Bár természetesen nem ajánlom senkinek, hogy napi szinten süsse be a haját. Egy bizonyos szinten mindannyiunknak meg kell békélni a természet adta adottságainkkal.