Ebook vagy papír alapú irodalom?

Régebben kissé sznob olvasóként úgy gondoltam, hogy sose fogok elektronikai eszközön könyvet olvasni, csakis nyomtatott verzióban. Aztán a későbbiekben rájöttem, hogy nem is annyira rosszak az E- könyv.

Bár jó érzés, ha az ember lakása tele van könyvekkel, és nagy élvezet olvasni őket, de ha az ember tényleg falja az irodalmat, és szeretne azonnal hozzájutni művekhez – például országunkban nem kapható külföldi irodalomhoz -, akkor érdemes beszerezni B tervként egy E-book olvasót, vagy a telefonjára letölteni egy olyan applikációt, mellyel könnyen olvashat e-könyveket.

Személy szerint, ha nem nyomtatásban olvasok, akkor a telefonos könyvolvasó applikációkat részesítem előnyben. Egyrészt azért, mert számos könyv elérhető a store-ban. Az áruk rendkívül kedvező, kényelmes olvasni őket, hiszen semmit sem kell magával cipelnie az embernek, elég, ha nála van a telefonja (ami úgyis hozzánk van ragadva állandóan). Az applikáció, amit még állandóan használok, az a Scribd. Azért szeretem ezt az alkalmazást, mert nem csak könyveket, hanem különféle tanulmányokat is talál rajta az ember, nem csak magyarul, hanem különféle idegen nyelveken is. Viszonylag olcsó havi költséggel korlátlanul használhatjuk. Egyetemistaként nagyon nagy hasznát vettem ennek az alkalmazásnak, nem csak tanulmányi részről, hanem nyelvtanulás szempontjából is, ráadásul  olyan izgalmas irodalmi művekre találtam itt, melyek létezéséről korábban nem is tudtam.

 

Az E-BOOK olvasók nagy előnye az, hogy akár azonnal, utalást követően beszerezhetőek rá a különböző művek. Az ember úgy merülhet el a cselekményben, mintha egy igazi könyvet olvasna, nem zavarják meg különféle értesítések, hívások, mint a telefon esetében. Ráadásul a papír vékony kis eszköz bárhol kényelmesen elfér.