A skandináv stílusú kanapék még mindig divatosak

Magyarországonn is nagyon népszerűek a skandináv bútorok. Az egyszerű, letisztult formák, a lineáris vonalvezetés és tiszta dizájn, valamint a természetes anyagok a fő jellemzői a skandi stílusnak, amely elsősorban a svéd bútoráruháznak köszönhetően lett kedvelt hazánkban is.

A skandináv stílus egyben életforma is

Skandináviához tartozik Svédország és Norvégia, valamint a történelmi kapcsolatoknak, nyelvi és kultúrális hasonlóságoknak köszönhetően Dánia, Finnország és Izland is. A skandináv otthonok természetközeliséget és az ottaniak életkedvét is tükrözik. Skandináviát kopár tájak, hatalmas erdők, kék tavak és meredek fjordpartok jellemzik. A nyarak sokkal rövidebbek, a telek pedig meglehetősen hidegek és sötétek. A skandinávok helyi fából, például fenyőből, nyírból és lucfenyőből készítik bútoraikat, ez egyedileg kézimunkával és sok szeretettel készült dekoráció pedig nagyrészt természetes anyagokból áll, mint például pamut, len és bőr.

A skandináv bútorok jellemzői: egyszerűség és praktikusság

A skandináv bútorokon hiába keresnénk kidolgozott virágmintákat és díszítést, nem fogunk találni. Egy dologban viszont feltétlenül hasonlítanak: praktikusnak kell lenniük. A skandináv lakberendezésre jellemző a nappaliban vagy étkezőben elhelyezett nagy asztal, mely főleg ünnepnapokon kínál a meghívott vendégek számára elegendő teret egy társasági összejövetel alkalmával. A skandináv bútorokat a letisztultság és az egyszerűség jellemzi, és gyakran többfunkciósak. Egy komódból pillanatok alatt pelenkázóasztal, egy boros rekesz pedig könnyedén egy polcba integrálható. A kanapék általában könnyedén és gyorsan ággyá alakíthatóak, sokszor ágyneműtartóval is rendelkeznek.

A színek és fény kölcsönhatása

Északi elhelyezkedéséből adódóan Skandinávia nagy részén nagyon hosszú a tél, mely sötét és hideg. Az Északi-sarkkör környékén még nappal is alig jutunk természetes napfényhez, ezért a házak jellemzően tágasak, világos helyiségekkel vannak kialakítva, hogy minden napsugarat beengedjenek. Sok skandináv otthonban egy kandalló is helyet kap, mely kiegészítő fényforrásként is szolgál. Természetesen nem kell feltétlenül kandallót vásárolnunk ahhoz, hogy skandináv hangulatot vigyünk otthonunkba. A skandi enteriör világos falszínekkel és kontrasztként színes belső térrel könnyen kialakítható. A színes gyapjútakarók és patchwork szőnyegek, valamint a mintás függönyök és párnák a skandináv életérzést és örömöt közvetítik. A lámpák és gyertyák különösen télen további fényt hoznak a sötétbe.

A skandináv bútorok időtlenek és fenntarthatóak

Ha skandináv módon szeretnénk berendezni otthonunkat, válasszunk olyan bútorokat és dekorációkat, amelyek természetes anyagokból készülnek, és ezért fenntarthatónak számítanak. A skandináv kanapék kialakítására a letisztult formák jellemzőek, valamint tulajdonságuk még a nagy stabilitás. Az egyszerű formák a lineáris formavezetéssel, az egyszerű dizájnnal kapcsolatban otthonossá teszik a skandináv lakberendezési tárgyakat. Színekkel és fényekkel tehetjük teljessé a skandináv hangulatot, hogy a skandináv életörömöt élvezhessük otthonunkban.