Mibim.hu – Golyósorsó, golyósanya bemutatása

Igyekeztünk összegyűjteni minden hasznos információt golyósorsókról, golyósanyákról.

A golyóorsó egy hajtástechikában, ipari automatizálásban gyakran használt alkatrész, mely képes a forgó mozgást (forgatónyomatékot) lineáris mozgássá alakítani. Szerszámgépeknél, gyártó berendezéseknél széles körben alkalmazzák,  mozgásközvetítő lát el. A golyósorsók nagy pontosságúak, tartósak, ezért hosszú élettartamúak.

A nemzetközi piacon elérhető golyósorsóknak minden darabja az ISO 3408 és a DIN 69051 sz. szabványoknak kell, hogy megfeleljen. Pontossági osztályba sorolásuk szerint a DIN 69051 szabvány alapján léteznek C3 (8 µm/300 mm), C5 (18µm/300 mm), C7 (50µm/300 mm) menetpontosságú golyósorsók. Mivel nagy teherbírásra és ellenállóképességre van szükség, így a golyósorsók és a csapágy golyózása is indukciós eljárással edzett acélból készül. A legelterjedtebb golyósorsók javasolt működési hőmérséklete -20°C-+120°C között van de speciális felhasználásra, egyedi golyósorsó gyártható, mely ettől eltérő hőmérsékleten is képes a megbízható munkavégzésre.

Golyósorsók feladatai:

  • Pozícionálást végző golyósorsók – Fontos a nagy precízitás
  • Szállítást végző golyósorsók – A nagy teherbírás a releváns, a precízitás nem kulcsfontosságú

Golyósorsók beépítése:

Az összes golyósorsó pontos és merev beépítést igényelnek. A golyósorsó és a vezetőszán közötti párhuzamossági eltérést, mind pedig az anyabeépítés merőlegességi eltérését minimális tűréseken belül kell tartani a tökéletes alkalmazás érdekében.

Golyósorsó végeinek megmunkálása:

A megfelelő használathoz az orsóvégeket meg szokták munkálni, léteznek sztender végmegmunkálások, de legtöbb esetben egyedi igény (műszaki rajz) alapján történik a megmunkálás.

A golyósorsó gyártástechnológiája:

  • Hidegen hengerlés: A gyártástechnológiája miatt nem igényel utólagos hőkezelési eljárást, a hengerlés során az orsó menetei felkeményednek.
  • Köszörülés: Nagyobb menetpontosságú orsók gyárthatóak így, de utólagos hőkezelés szükséges

A golyósorsók gondozásának szükségessége:

A golyósorsók lényegében ugyanazokkal a kenőanyagokkal gondozhatóak, mint a sztenderd gördülőcsapágyak, csak a kenőanyag felhasználása jelentősebb.