LED lámpák átjárónál

Miért érdemes LED lámpa vásárlása mellett dönteni?

A megfelelő világítás alapjaiban határozza meg otthonunk, irodánk, és környezetünk hangulatát. A fényekkel lehet játszani, igazi varázslatos hangulatot teremteni, de lehet szimplán funkcionális, vagy egyenesen rosszul beállított a szerepük.

Például a nem megfelelő erősségű fényt kibocsátó lámpák kifejezetten álmosító hatásúak lehetnek, ezért a fények erősségének és milyenségének hatása van a közérzetünkre is. De milyen típust is válasszunk? LED lámpát, vagy hagyományos villanykörtét?

A LED lámpa előnyei

Aki LED lámpa választása mellett dönt, az tudja, hogy ezzel együtt az elején valószínű többet fog fizetni, mint a hagyományos lámpa esetében. Azonban ár-érték arányt kell nézni minden vásárlás során, legalábbis az okos vásárló ezt teszi. Hiszen nemcsak akkor fizetünk, amikor vásárolunk, hanem a fogyasztását hosszútávon fogjuk megfizetni. Ezért nem mindegy, milyen világítást vásárolunk, összesítve érdemes a költségekkel kalkulálni. A LED lámpa előnyei közé tartozik, hogy ugyan az elején kicsivel többet fizetünk érte, ugyanakkor mégis energiatakarékosnak fog bizonyulni választásunk, hiszen 80%-kal csökkenni fog energiafogyasztásunk!

Led lámpa, fényfűzér

A mai világban ez különösen fontos szempont, és előnyös. A hagyományos égőkhöz képest azt is tudni kell róla, hogy a LED lámpák több fényt produkálnak egy Watt-on. Szintén hatékonyságuk és költségkímélő tulajdonságuk részét képezi, hogy a LED lámpák saját maguk is képesek színeket kibocsátani, tehát nem szükséges külső színezést alkalmazni választásuk esetén, mint a hagyományos égőknél. Méretüket tekintve pedig a LED lámpák lehetnek kicsik is, akár igazán kicsik is, 2 mm-esek, ezért akár nyomtatott áramkörön is kiválóan lehet alkalmazni őket. Ezek az égők tökéletesen illeszkednek a meglévő rendszerekbe. A be-és kikapcsolási időt tekintve szintén előnyük, hogy nagyon gyorsan képesek felgyulladni, gyors a reakcióidejük, nem villognak, és bemelegedési idővel sem kell számolnunk, szemben az izzólámpa és a fénycső esetével.

A LED lámpa további tulajdonságai

A kapcsolgatást tekintve is jobb a LED lámpák tűrőképessége, nem károsodnak ennek hatására sem, míg más kompakt világítók, mint például a fénycsövek élettartama jelentősen lerövidülhet ennek hatására. A LED-ek fényereje könnyebben változtatható, illetve hűvös fénye van, ami azt jelenti, hogy kifejezetten kevés hőt termel, így nem melegíti a környezetet sem.

Míg a hagyományos égők egyik pillanatról a másikra kiégnek, addig a LED-eknél a halványodásból következtethetünk élettartamuk végére, így időben orvosolhatjuk a problémát, nem kell sötétben ücsörögni. Alapvetően azonban hosszú élettartammal lehet számolni velük, a becsült életidejük 35.000-50.000 óra, ami ha egy napi átlagban 8 órás használattal számolunk, akkor akár 17 évet is jelenthet. Ami azért valljuk be, nem, hogy nem rossz, de kifejezetten jó.

Ehhez képest a fénycsövek például csak 8.000 órát bírnak, a hagyományos izzók pedig 1.000-2.000 órát, használattól függően. Továbbá, a LED alapvetően szilárd állapotú részekből tevődik össze, ezért szinte lehetetlen tönkre tenni, szemben más égőkkel, melyek törékenyek. A hagyományos fényforrásoknál külső segédeszközök segítségével oldható meg a fényfókuszálás, míg a LED-eknél ez önmagukban is működik.

Hosszútávon megtérülő befektetés

Ugyan a beszerzési ára magasabb, mint a hagyományos égőké, főként az új technológiája miatt, és számolni kell a járulékos költségekkel is, mint a halogén spot-ok meglévő meghajtó áramköréhez illő tápegység beszerzése. Azonban, ezentúl viszont, hosszútávon a LED lámpa világítása a karbantartással és az energiaköltségekkel karöltve bőven felülmúlja a hagyományos izzókat és a halogéneket is.

A LED-ek mondhatni most élik fénykorukat, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyaránt találkozhatunk velük a kijelzők, az érzékelők világában, valamint a közlekedési jelzéseken, jelzőtáblákon, feliratokon, műszerfalakon, és számos más területen, nem beszélve a színpadi világításban betöltött kulcsfontosságú szerepéről. Amennyiben úgy dönt, érdekli ez a modernebb technológiájú világítás, keresse fel az arcedula.hu oldalát, és járjon utána a kínálatnak!