A lakásod öltöztetői

Bár egy lakás kialakítása során bútorok is nagyon meghatározók, a részletek lesznek azok, amik öltöztetik az otthonodat. Amellett, hogy milyen a szekrény, a komód, a kanapé, az étkezőasztal és egyéb berendezési tárgyak, fontos szerepe van annak is, hogy milyen lámpákat választasz, milyen színű a fal, milyenek a szőnyegek, függönyök, az asztalterítők. Ezek ugyanis komoly dekorációs szereppel bírnak, és nagymértékben képesek változtatni a helység összképén, ugyanazon bútorok mellett.

A színek hatalma

Ha valami újdonságra vágysz az otthonodban, érdemes lehet kipróbálni, hogy az alap bútorokat meghagyod, csak a dekoráción variálsz. Cseréld le a függönyöket és a szőnyegeket más színűre, helyezz el más díszpárnákat, tegyél fel egy új csillárt, ragassz fel egy látványos tapétacsíkot, helyezz el egy-két szobanövényt, vegyél valamilyen látványos vázát, olvasólámpát! Olyan lesz, mintha egy teljesen új helyiségben lennél, pedig az alapokon semmit sem változtattál. Ha szívesen kipróbálnád, a Dizon oldalán mindent megtalálsz, amire szükséged lehet!

Figyelj a stílusra!

Amikor lakásdekorációs elemeket választasz, arra figyelj, hogy ezek valamilyen módon passzoljanak egymáshoz, egyfajta harmonikus összképet teremtve. Ne akarj például egy régiesebb típusú csillárt tenni egy alapvetően modern elvek alapján berendezett helyiségbe, mert ott egyszerűen tájidegen lesz. De ez fordítva is igaz: egy olyan nappaliba, ahol szándékosan régi stílusú bútorok kapnak helyet, egy modernebb falipolc nagyon oda nem illőnek hat. Minden egyes lakásdekoráció akkor mutat jól a helyén, ha harmóniában van a helyiség többi részével.

Dekorációként elhelyezhetsz a lakás különböző pontjain dísztárgyakat, úgymint gyertyatartók, vázák tálak, de akár a szobanövények is tartozhatnak ebbe a kategóriába. Dekorációk azonban lehetnek funkciósak is, mint például egy jó kialakítású falipolc, egy lámpa, egy kisasztal.

Számos lehetőség közül válogathatsz, a harmónián túl azonban arra is érdemes odafigyelni, hogy ne zsúfold túl a lakást – könnyű beleesni abba a hibába, hogy túl sok lesz a dekoráció. Néhány jól eltalált darab sokkal szebb képet ad, mint sok apróság!