Melyik kávégéppel tudunk igazán spórolni?

A kávézás az egyik legnépszerűbb reggeli tevékenység, ezért igencsak nehezen tudnánk lemondani róla az emelkedő árak miatt. De milyen típusú kávégépet válasszunk, ha költséghatékonyan szeretnénk tartani a kávéfogyasztási szokásainkat?

Kapszulás kávégép – csak módjával

Sajnos még mindig a kapszulás kávéfőző a legkevésbé spórolós megoldás, ha napi szinten szeretnénk élvezni a kedvenc italunkat. Ugyanakkor aki kevés kávét fogyaszt, annak még mindig bőven jobban megéri, mintha napi szinten a boltban venné meg a kész kávéját. A kapszulás kávégép ugyanis barista minőségű kávé készítésére is képes, bár ez persze márkafüggő. Ám kétségtelen, hogy anélkül tudunk millióféle kávéból kóstolni, hogy meg kellene vennünk az egész zsáknyi kávét hozzá. Viszont valljuk be, hogy pont emiatt nehezen lehet csak úgy lecserélni például egy kotyogósra. Viszont a kapszulás kávét hígítottan is el tudjuk készíteni, ha arról van szó. Ez pedig egyszerűen azt jelenti, hogy ha nem iszunk olyan erős kávét, akkor azonnal feleződnek a költségeink.

Darálós kávégép

A darálós kávégép egy remek alternatíva azok számára, akik friss és minőségi kávét szeretnének viszonylag jó áron. Egyetlen hátránya, hogy ez a típusú kávéfőző fogyaszt a legtöbbet. A darálás és az átlagnál magasabb gőznyomás pedig nem épp a leggazdaságosabb gépek közé emeli a darálós kávéfőzőt. Ugyanakkor a gyakori kávéfogyasztók számára még mindig jobb megoldás, mint a kapszulás kávégép.

Kotyogós és forrázós kávégépek

Előbbi klasszikus kávékészítő berendezésnek számít hazánkban. Gyors, egyszerű és relatíve olcsó. Jelenleg talán a kotyogós ajánlható a legjobban a spóroláshoz. Viszont ebben az esetben ez azoknak lehet jó választás, akik kedvelik a savasabb kávékat – persze ez is erősen kávéfüggő. Azonban ha a gyengébb kávékat preferáljuk, még mindig ott van a forrázós megoldás, ami úgy működik, hogy a kávégép lényegében átereszti a forró vizet a kávén keresztül. Szintén jó alternatíva, ha költséghatékony megoldást keresünk. Érdemes többféle kávét egyébként kipróbálni, ugyanis mindegyik típus máshogy adja le értékes tulajdonságait. Ezért akadnak köztük olyan fajták is, amelyek például töményebben főzhetőek, ezáltal kevesebbet kell belőlük használni.