Spórolás a konyhában, lemondások nélkül? Lehetséges!

A járvány és a gazdasági válság óta – vagy inkább bőven benne ücsörögve – pontosan tudjuk, hogy mennyit jelent, ha az apróságokon spórolunk. Az alábbiakban olyan ötletek jönnek, amik miatt nem kell drasztikusan megváltoztatni az életmódunkat, mégis rengeteget jelenthetnek a költségek szempontjából.

Vásároljunk nagy tételben

Már a nagyanyáink is ismerték ezt az aranyszabályt. Ha nagy tételben vásárolunk, akkor nem csak kevesebbet kell a boltba ugrálni, de egyszerre tudjuk beszerezni az akciós termékeket is, akár tömegével. Persze a korlátozások miatt ez nem minden esetben oldható meg, de nem is kell tonnányi terméket felhalmozni otthon, mert teljesen felesleges! Vegyünk annyit, ami körülbelül fedezi a kétheti szükségletünket. Persze, a napi szintű fogyasztási cikkekre ez nem érvényes. Ha például akciózva látjuk a Nespresso kávéfőzők kompatibilis kapszuláit valahol, akkor mindenképp vásároljunk belőle többet. Sok ezer forintot spórolhatunk így meg havonta. A nagy tételben vásárlást egyébként érdemes online megejteni, ugyanis a legtöbb szupermarket kínálata online sokkal akciósabb, mint a fizikai üzletükben. Ráadásul fillérekért kiszállítják számunkra a rendelésünket.

Amit tudunk, készítsünk el házilag

Az a helyzet, hogy nagyon sokféle krémet, szószt és egyéb kiegészítő élelmet tudunk házilag pillanatok alatt elkészíteni. A mascarponéhoz csak tejszín és némi citromsav kell, a ricotta hasonlóan ilyen. A vajkrémet vaj és sajt hozzáadásával tudjuk olyan egyedire formálni, amilyenre szeretnénk. A felvágottat pedig zselatin segítségével készíthetjük el pillanatok alatt. A fagyasztott zöldségkeverékeket szintén mi magunk is előre aprítva, lefagyasztva tárolhatjuk. Nem kell tehát aggódni az emelkedő árak miatt, csupán kicsit jobban előre kell gondolkodni, hogy mi az, amit otthon is el tudunk készíteni.

Járjunk piacra

Ha eddig nem tettük, akkor bizony itt az idő. A kistermelők biztos, hogy nem fognak a külföldi szállítás drágulása miatt árakat emelni. Ha valamennyit emelkednek is ott az árak, az soha nem lesz annyi, mint a boltokban. Ráadásul egészséges termékeket vehetünk, amelyekkel még a kistermelőket is támogatjuk. A piaci bevásárlást nagyjából hetente végezzük abban az esetben ha zöldséget, tejtermékeket vennénk. Ha viszont csak olyan tartós árú a cél, mint a kolbász vagy a tepertő, akkor elég kéthetente, havonta bespájzolni a piacról.