babaruha

Nem mindegy milyen babaruhát választunk a kicsinek

A babaruha megválasztása a szülők – és főként a kismamák – számára nagyon jelentős, ugyanis ez több fontos célt is szolgál az újszülöttek esetében.

Kapásból három szempontot is fel tudunk sorolni amellett, hogy nem elég a legközelebbi babaruha boltban csupán a méretet és az árat figyelembe venni, hiszen a szülők számára a kicsik körül forog a világ ilyenkor, és csak a legjobbat szeretnék a gyereküknek.

Az a bizonyos babaruha stílus, a megjelenés, amitől elolvadnak a szívek is

Kezdjük most talán a hagyományoktól eltérően inkább az esztétikai faktorral a vizsgálatot. Babaruhák tekintetében általában az újdonsült anyukák azért is szeretnek válogatni a lehetőségek közül, mert a különböző, egyedi darabokkal valami fantasztikusan édi megjelenést tudnak adni az amúgy is ennivaló csöppségeknek.

Legyen szó talán macis ruháról, pöttyös, csíkos, színes vagy csupán egyszerű és bolyhos babaruháról, a lehetőségek száma a csillagokat súrolja. Ilyenkor aztán tényleg igazán kiélhetik a babázási kívánságukat a kismamák. A nagy felhozatalnak köszönhetően rengeteg kezeslábast, kisnadrágot, kisfelsőt, sapit, kabátot, kiscipőt kombinálhatnak össze, aminek következtében manapság már a kisbabák sokszor divatosabban “öltöznek”, mint a felnőttek.

Azok a kicsi körmök

A második szempont nyilván a védelem a babaruhák választásánál. Elsősorban a megfázástól védjük a kicsiket az öltöztetéssel, viszont védjük őket a túlzott napfénytől, illetve saját maguktól is. Ez egy avatatlan számára furcsán hangozhat, azonban az újszülöttek esetén tudják az anyukák miről is van itt szó. A kicsik ugyanis gyakran hajlamosak a kis körmükkel elkarmolni az arcukat dörgölőzés közben, ha nem vigyázunk rájuk gondosan.

A célnak megfelelő öltözet pedig olyan kialakítással rendelkezik, ahol például az adott ruha karjainak a végén nincs kivágás, tehát a kéz is védve marad, nem tudja kidugni a kicsi a kézfejét a ruha ujján. Ez jelentős újításnak számított az idők során, ugyanis a kórházakban a szülés után a kisbabák kezeit a pólyálás alkalmával nem engedték mozogni. Ezzel szemben manapság egyre inkább elterjed az ilyen ruhák használata, amelyek által nem kell mereven és szorosan bepólyálni a babákat, hogy mozdulatlanná váljanak, hanem szabadon mozoghatnak úgy, hogy nem karcolják meg a kis orrukat.

Funkcionalitás a babaruha esetében – egyszerű és gyors öltöztetés a boldog baba titka

A harmadik és egyben utolsó szempont, amivel foglalkozunk, az a funkcionalitás, a könnyű használhatóság tárgyköréhez tartozik. Fontos ugyanis megnézni babaruha vásárlásakor, hogy miként lehet azt a kis felsőt kigombolni, a pici kezeit hogyan tudjuk majd belebújtatni, illetve kivenni a kis ruhából. Fürdetéskor ennek a szerepe még inkább felértékelődik, hiszen olyankor kérdéses, mennyi türelme van éppen a kis trónörökösnek, és ha az adott napon túl sok volt a rengeteg új élmény, bizony több bonyodalom is adódhat, amíg sikerül a folyamat végére érnünk.

Egy hasznos tipp lehet talán a kezdeti fürdetéstől tartó kismamák számára, ha a ruhákat már a fürdetés kezdetekor előkészítik, hogy kézügyben legyenek a kellő időben. Ilyenkor hasznos lehet, ha van a vállon kigombolható vagy kapcsos rész, ami segíti a kicsik karjának a mozgatását, így az öltözködés minimális időtartamot vesz majd igénybe.