Békés sarok a nappaliban

A nappali szoba a lakás egyik fő helyisége – a legtöbb helyen több funkciót is ellát. Többnyire itt gyűlik össze a család, itt fogadjuk a vendégeinket, az otthon töltött aktív kikapcsolódás színtere. Cikkünkben azt nézzük meg, mivel lehet egy békés ponttá varázsolni.

A nappali jelentősége

A nappali szoba jelképes tér is, hiszen ahogyan ezt berendezzük, az sokat elmond az életmódról, arról, hogy mit tartunk fontosnak az életben, mit szeretnénk mutatni magunkból, vagy épp mik a kedvenc időtöltéseink, tárgyaink.

A legtöbbször a világítással, a bútorokkal és a tévé helyével szokták kezdeni a szoba berendezésének bemutatását. Ezek természetesen fontosak, de nem ettől fog különbözni az otthonunk mondjuk egy keleti lakberendezési bolt katalógusától. vagy bármi mástól, amit jó ízléssel, de mesterségesen raktak össze.

Mitől válik egyénivé?

Most egy kicsit felborítjuk ezt a sorrendet és azt nézzük meg, hogy vajon mi az, amit a tulajdonosok fontosnak tartanak? A bútorok önmagukban nem bírnak jelentéssel, de elhelyezésük módja, a kiegésztők használata már annál inkább.

A béke, nyugalom, jó kisugárzás egyik legszebb szimbóluma egy jelentőségteljes Buddha szobor, melyet egyre többen vesznek otthoni díszként is. Minden típusának van egyfajta jelentősége, szimbóluma. Az orientális lakberendezési stílus rendkívül népszerű napjainkban, ám mégsem lehet mindent a divatra fogni. Sokan belülről érzik ennek az igényét, a békét, a harmóniát, a nyugalmat viszik a falak közé.

A kiegészítők határozzák meg a hangulatot

Egy nagy faragott fa buddha szobor, vagy egy maszk, falidísz – egyfajta erőteret képez, fontos pont lesz a szobában a szemnek. A lakberendezés egyik alapelve, hogy a tereket felbontjuk funkciók szerint és ezkhez a részekhez egy-egy pontot rendelünk. Lehet ez egy festmény, egy lámpa, kép, vagy bármi más is. A lényeg az, hogy olyan dolgot válasszunk, ami egyedi, egyéni és jó érzés rápillantani.