Egészséges –e az étcsoki?

Sokan mondják, hogy az étcsoki az a csodálatos édesség, ami nem hizlal, de vajon ez tényleg igaz –e? Tényleg tömhetjük magunkat étcsokival látástól vakulásig és mégis jó testünk lesz, sőt, még a bőrünk is szebb lesz, ahogy azt számos helyen mondják? Mielőtt elhitetünk magunkkal ilyen dolgokat nézzünk kicsit utána, hogy mi is az az étcsoki, azaz hogy mit nevezünk annak:

Egyrészt, az étcsoki mint mind tudjuk, nem édesség a szó szoros értelmében, hanem keserűség. A kategóriába a 60-70%-os csokik tartoznak, melyek kesernyések ugyan, de annyira nem vészesek még. Kellemesen kiérezhető belőlük a kakaóbab aromája.

A szakértők szerint azonban itt is, mint minden másnál a mérték a kérdés. Az emberek szeretnek nassolni, de nem azért híznak el, mert egyszer-kétszer megesznek egy fánkot, vagy mert elszopogatnak egy cukrot naponta. Hanem azért, mert a The Donut Libraryból egy egész dobozzal térnek haza minden nap, és miután bepuszilták azt a 6-12 fánkot a tévé mellett tespedve, megisznak egy cukros kólát is alvás előtt, csak hogy kellemes legyen a jól megérdemelt pihenés. Étcsokiból sem kilenc táblát kell megenni naponta, hanem elég egy-két kocka két étkezés közt.

Ami miatt jót tehet az étcsoki, az a magas flavonoid tartalma. Minél magasabb a kakaó százaléka a csokiban, annál több van benne a flavonoidból is. A flavonoid segít a szív és érrendszeri problémák orvoslásában. Ha ilyen problémákkal küzdesz, és szereted a kesernyés étcsokit, akkor akár kipróbálhatod a 80-90% -os keserű csokikat.