Díszhal a lakás dísze.

A háziállat tartás általában nagy időráfordítást igényel, a „haltartás” pedig még nagyobb gond. Többnyire szárazföldi állatokkal foglalkozik az ember, legyen szó akár egy hörcsögről, vagy nyusziról, vagy egy idomítható, kissé értelmesebb élőlényről, kutyáról, macskáról. Ezekkel az élőlényekkel kicsit egyszerűbben azonosulunk, hiszen hozzánk hasonlóan melegvérű élőlényekről van szó, körülbelül azonosak az igényeik is. Viszont a díszhalak, mint vízi élőlények, teljesen más környezetet igényelnek.

A díszhal gondozás nagyobb rákészülést igényel a gazda részéről, mint egy kutya vagy cica nevelgetése, gondozása. A halak számára egy olyan életteret kell teremteni, amilyen a természetes élőterük. Ez nem pusztán abban merül ki, hogy beteszünk a vizükbe egy-két kavicsot, meg egy elsüllyedt hajót imitáló testet, hanem gondoskodni kell arról is, hogy fenntartsuk a vízben a biológiai egyensúlyt, hogy ne legyen pocsolyaszerű az egész. Ezért is ajánlott már első körben is egy nagyobb akváriumban gondolkodni, nem egy kis gömbben.

A gömb formájú akváriumok esetében amúgy is összezavarja a halakat. Ráadásul minél kisebb egy akvárium, annál nehezebb rendben tartani a már említett biológiai egyensúly miatt. Érdemes egy minél nagyobb akváriummal, akár 80-100 literessel is, kezdeni.

Talán aminek érdemes még utánanézni, az az, hogy egyes halfajok rendkívül harciasak. Lehet, hogy te szépen összeválogattad a halakat szín és minta szerint, de sok olyan hal van, mely a másik fajt, vagy épp a saját fajtatársait pusztítja el a saját érdekei képviselése miatt.