Különleges karácsonyi dekoráció ötletek

A karácsony az egyik legszebb ünnep – legalábbis ez az általános megítélése az embereknek. Szerintem azért szeretik sokan a karácsonyt, mert ez egy ilyen össznépi, mi több nemzeti dolog, legalábbis itt a zsidó – keresztény kultúrkörben. Talán a szülinapok szoktak még az emberek életébe egy kis vidámságot és örömöt vinni, a többi nemzeti ünnep ha vallásos hátterű, ha nemzeti eredetű, kevésbé mozgatják meg az embert.

A boltokban a karácsonyi termékek közt szinte elveszik az ember, és ilyenkor a legtöbben arra törekszenek, hogy a lehető legszebb módon sikerüljön feldíszíteniük a lakásukat – kívül és belül. Ugyan ez figyelhető meg a városokban, a vásárokban is. Szerintem az embereknek szüksége van erre, nem csak azért, hogy egyszer ünnepeljenek az évben, és ajándékozzanak, hanem azért is, mert lélektanilag is létfontosságú, hogy a lakókörnyezetünket megtöltsük ebben az időszakban fényekkel, meleggel és színekkel.

Nem egészen kapcsolódik a karácsonyhoz, de lélektani szempontból azonos dologra vezethető vissza a dánok boldogságfilozófiája, melyet egy szóval úgy foglalnak össze, hogy: Hygge. Amikor az ősz vidám pirosas-sárgás színeiből átvált barna, fekete és hideg verziójára, mikor a nap később kel és korábban bukik alá, lélektani szempontból mi is egyfajta melankolikus, bánatos, álmos hangulatba kerülünk. Viszont az élet nem áll meg attól, hogy az időjárás hidegre váltott. Ugyan úgy fel kell kelni reggel, kabátot ölteni, és a lutykos időben végig kell gyalogolnunk a városon, hogy eljussunk a munkába. Ráadásul ha mindez nem lenne elég, a halottak napjával indítjuk ezt az időszakot… nem tudom ki hogy van vele, de mikor a nagypapámat kísérem a temetőbe, én is hullának érzem magamat!

A karácsony és az ezzel járó készülődés, az égők, a díszek, a vásárok, a forralt bot, az ajándékok, ezek mind azt a célt szolgálják, hogy november közepétől egészen újévig megőrizzük a vidámságunkat. A karácsony minden szempontból a remény ünnepe. Bár manapság inkább csak a díszül kirakott betlehemek emlékeztetik az átlagembert, hogy vallási szempontból mire is eredeztethető a karácsony: de a keresztény kultúrában ezen a napon a Megváltó, Jézus születését ünnepeljük.

Úgy gondolom, hogy a karácsony mind lélektani, mind kulturális szempontból nagyon értékes ünnep, ezért érdemes időt szentelni a továbbiakban is az ünnep kiélvezésére, és arra, hogy szép fényekkel, díszekkel, és szeretett emberekkel vegyük körül magunkat, akiknek megköszönjük ezen a napon (is), hogy vannak nekünk.