Kereseti lehetőségek a vidéki régiókban – állás Szolnok környékén

Az itthon elérhető bérek tekintetében hagyományosan a főváros és a dunántúli régiók emelkednek ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máshol ne lehetne tisztességes keresetre szert tenni. A vidéki városokban is akadnak ugyanis élhető karrierlehetőségek.

Centralizált országkép

Van ami sosem változik – tartja a mondás és ennek igazolására bizonyára mindenki számos példát tudna említeni. Hazánk gazdaságával és az álláslehetőségekkel kapcsolatban is léteznek olyan körülmények, melyek módosulnak ugyan valamennyire, de alapjaiban nem változnak. Ilyen például az a tény is, hogy Magyarország kissé fejnehéz, hiszen a főváros abszolút központi szerepnek örvend, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt.

Az természetesen üdvözlendő dolog, hogy ilyen fejlett és sok lehetőséget tartogató fővárossal rendelkezünk, az azonban nem feltétlenül szerencsés, hogy milyen aránytalanság tapasztalható a többi régióhoz képest. Tény, hogy a Dunántúlon számos olyan térséget találunk, melyek gazdasági és munkaerőpiaci szinten is kiemelkedőnek számítanak, a folyó másik oldalán található területek azonban már kevésbé szerencsések ebből a szempontból.

Szerencsére egyre inkább megfigyelhető az ott található városok, települések felemelkedése, mely együtt jár a gazdasági fejlődéssel és munkahelyteremtéssel. Szolnok városa például abban a tekintetben is kiemelhető, hogy lényegében hidat képez az országrészek között, jelképes és átvitt értelemben egyaránt. Itt is megjelenik ugyan az arányaiban kevesebb munkalehetőség, mégsem beszélhetünk erős lemaradásról. Ezt igazolva sok állás Szolnok Profession kínálatában is fellelhető.

Kereseti differenciák

A hazai munkaerőpiac egyenetlenségei az elérhető álláshelyek mellett sajnos a kereseti lehetőségek tekintetében is megmutatkoznak. Míg egy Budapesten vagy a dunántúli régióban dolgozó ember hazai szinten kiemelkedőnek mondható béreket kap, addig a vidéki régiókban ennek sokszor töredékéért végzik el ugyanazt a munkát, ha nem többet. Egy állás Szolnok városában persze nem egyenlő azzal, hogy éhbérért kell dolgozni, ám az aránytalanságok itt is fellelhetők.

Sokszor hangoztatott érv a különbségek igazolására, hogy vidéken olcsóbb az élet. Nos, ez alapvetően igaz a lakhatásra vagy a szolgáltatásokra, de az élelmiszereket és energiaárakat érintő infláció ezeket helyeket sem kerülte el, így ez már önmagában is cáfolható. A munkáltatók természetesen mindenhol igyekeznek kompenzálni, így egy állás Szolnok valamelyik cégénél is képes lehet nagyjából balanszot teremteni az infláció és kereset között.

A minél magasabb bruttó bér pedig más esetekben is kifejezetten fontos lehet. A gyermekvállalás során például az igényelhető támogatások közül a GYED ezt veszi alapul az összeg megállapításához, így nagyon nem mindegy, mi áll a bérpapírunkon. Az elérhető lehetőségekkel egyébként sem árt tisztában lenni, melyben az online csed kalkulátor is segíthet. De természetesen ettől függetlenül is érdemes tisztában lenni azzal, átlagosan mennyi fizetés járhat nekünk.

Stabil gazdasági háttér

Konkrétan Szolnokra és környékére visszakanyarodva, mindenképpen érdemes megemlíteni azt, hogy a vidék szintjén mennyire szilárd lábakon áll a térség gazdasága. Ebben nagy szerepe van Szolnok tranzit karakterének, vagyis a már említett összekötő szerepnek. A város jelentős vasúti és közúti forgalmat bonyolít, a Tiszta közelsége pedig a vízi szállítást is lehetővé teszi, melyek összessége a gazdaságnak és iparnak is kedvez. Ennek megfelelően sok állás Szolnok iparában létesül.

A város ipari szereplői ráadásul kifejezetten sokfélék, hiszen a városban többek között élelmiszeripari és vasúti gyártó, illetve autóipari vállalat is található. Ennek köszönhetően a legtöbb állás Szolnok ipari szektorában sokféle karrierutat és fejlődési lehetőséget kínál a helyi és környékbeli lakosok számára egyaránt. Ez a fajta stabilitás egyben azt is jelzi, hogy a város nem csupán egy átmenő tranzitzóna, hanem nagyon is értékes része a régiónak.

Az elérhető álláslehetőségek mellett Szolnok az utánpótlás képzésére is nagy figyelmet fordít, hiszen itt is megfigyelhető az oktatás és a munkaerőpiac összefonódása. A képzett szakemberek a munkába állásuk során magasabb béreket alkudhatnak ki maguknak, a folyamat emellett pedig a munkaerő helyben tartását is segítheti, mely a további fejlődést serkenti. Ezek alapján egy állás Szolnok városában egyre vonzóbb lehet a munkaerőpiacra frissen kikerül munkavállalók számára is.