Hogyan vásárolj okosan, stílusosan és megfizethetően?

A stílusos öltözködés egyik nagy hátránya, hogy rendkívül költséges. Teljesen mindegy, hogy divatos ruhákat szeretnél vagy időtálló darabokat, az ár magas lesz. A trendi, fast fashion darabok ráadásul gyorsan kimennek a divatból, vagy éppen a minőségük olyan, hogy gyorsan tönkremennek. Így lehet, hogy önmagukban nem drágák, de mivel sokat kell belőlük venni, ami könnyen feltolják a gardróbod árát. Ezzel szemben az időtálló öltözködés alapból magas árról indul – de hosszú távon fenntarthatóbb. Ahhoz, hogy kialakulhasson a stílusod, olyan ruhákra kell alapoznod a ruhatárad, amelyek nem mennek ki a divatból pár év múlva, amelyeket akár éveken vagy évtizedeken át is viselhetsz. Ezt lehet feldobni aktuális kiegészítőkkel, így a divat változásával csak az extrákat kell frissíteni.

Költs többet, vegyél kevesebbet

Az egyik legegyszerűbb, mégis leginkább elhanyagolt tanács, hogy többet kell költeni a ruhákra. Sokan gondolják úgy, hogy olcsón meg lehet úszni a ruhavásárlást, mert ha tönkre megy, akkor úgyis olcsón lehet venni egy másikat. Igen ám, de a sok kicsi összeadódik. Ha mindig rossz minőségű cipőket veszel, akkor félévente vehetsz egy újat. Lehet, hogy negyedannyiba kerülnek, mint egy jó minőségű cipő, de tizedannyi ideig is bírják.

Az öltöny például kitűnő példája ennek. Egy jó minőségű öltöny akár generációkon át is használható. Tény, hogy ez a kategória már nem olcsó, de megéri. Tartósabb lesz, jobb érzés felvenni, ráadásul a ruha minősége meglátszik kívülről is, akármennyire is azt hisszük, hogy nem lehet távolról megkülönböztetni az anyagokat.

Ami viszont a legfontosabb, hogy a minőség nem magán a ruhán érződik elsősorban, hanem a kisugárzásodon. Amikor olyan ruhát veszel fel, amelyen tényleg érzed, hogy rád szabták, akkor sokkal magabiztosabb leszel. A magabiztosság pedig önmagában megfizethetetlen.

Érdemes tehát olyan darabokra költeni, amelyek már kiállták az idő próbáját, ugyanakkor bírni fogják a gyűrődést, és hosszú évekig tudnak majd szolgálni.

Olyat vegyél, amit viselsz is!

A legdrágább ruha az, amelyet sosem viselsz.

A kiárusítások alkalmával rendszeresen bele lehet futni ebbe a problémába. Bemész a boltba, és meglátsz egy öltönyt, amit éppen 70%-kal leértékeltek. Egyből mész is, felpróbálod, majd rájössz, hogy méretben nem igazán stimmel. A tükörhöz fordulsz, magadra nézel, és azt látod, hogy valójában nem is igazán tetszik az öltöny. De mégis csak le van értékelve… Áh, inkább megveszed, mondván jó lesz az még valamikor. Azonban ez az idő sosem fog eljönni.

A ruhák esetében sosem szabad az ár alapján dönteni. Ha valami nem tetszik, sose vedd meg csak azért, mert éppen olcsó. Ha viszont valami igazán tetszik, akkor arra néha érdemes még többet költeni.

Mi van, ha nincs elég pénzem?

Természetesen az is előfordulhat, hogy nagyon szívesen megvennél egy adott ruhadarabot, de egyszerűen nem futja rá. Ilyenkor sem feltétlenül érdemes az olcsóbb darabokhoz fordulni, ha nem sürget az idő. Általában minden szezon végén tartanak kiárusítást, amikor a kiszemelt ruhadarabokhoz esetleg olcsóbban hozzá lehet jutni. Érdemes ezeket az időszakokat kivárni.

A másik lehetőség, hogy tanulmányozod a ruhákat, és megpróbálod megérteni, hogy miért is minőségi valami. Nem csak a márkás dolgok lehetnek jók; ha megérted mitől lesz egy minőségi öltöny minőségi, akkor akár turkálóba is mehetsz keresni magadnak ruhát, jóval olcsóbban.

Sokszor előfordul, hogy kevésbé nívós üzletekben is rá lehet bukkanni olyan ruhadarabokra, amelyek egyébként rendkívül minőségiek, pusztán csak egy olcsóbb helyen kötöttek ki. Érdemes tehát nem a márkák alapján megítélni a minőséget, hanem a mögöttes tartalmat is megismerni. Meg kell ismerkedned az anyagokkal, a szabással, a trendek változásával ahhoz, hogy megtanuld, mit és hol érdemes beszerezni.

A márka nem egyenlő a minőséggel

Tudtad, hogy a különböző cégek ruhái sokszor egyazon gyártósoron készülnek? Ami nem ritkán azt jelenti, hogy a gyártási költség két öltönyzakónak ugyanaz, csak az egyiket elláttak egy márkajelzéssel, a másikat pedig nem. Ez pedig azt eredményezi, hogy a márkás darab sokszorosába fog kerülni a nem márkás darabnak, holott egy és ugyanaz a kettő.

Biztosan hallottál már róla, hogy nem a minőséget fizeted meg, hanem a márkát. Ez teljes mértékben igaz, és sok helyzetben megéri a drágább darabot vásárolni, de a márka nem jelent önmagában semmit. Néha érdemes ismeretlen, de érezhetően minőségi ruhadarabokra költeni. Sőt, amennyiben klasszikus ruhákról van szó, mint például egy öltöny, akkor akár szabóhoz is fordulhatsz!

Mára már eljutottunk oda, hogy az emberek többsége inkább csak a márkát nézi. Ebből kifolyólag itt-ott a gyártók is lecsíphetnek a minőségből, hogy ezzel is tudják növelni a bevételeiket. Ezért a márkás ruhák esetében is érdemes megvizsgálni a minőséget.

Nézd meg, hátha máshol olcsóbb

Sokszor előfordul, hogy bizonyos ruhadarabok máshol olcsóbbak. Ha éppen egy bevásárlóközpontban jársz, akkor könnyen megteheted, hogy ugyanazokat a darabokat megpróbálod másik boltban is megkeresni. Néha egy kis szerencsével és némi idő ráfordításával rengeteg pénzt tudsz megtakarítani, főleg akkor, ha még esetleg egy akciót is kifogsz véletlenül.

Sőt, ma már a zsebünkben lapul egy miniszámítógép, amitől alig tudunk elszakadni, mégsem használjuk, amikor kellene. Amikor találsz egy remekül kinéző ruhadarabot, nyugodtan vedd elő a telefonodat, és keress rá, hogy esetleg máshol olcsóbb-e. Bizonyos esetekben még az is előfordulhat, hogy ugyanaz a bolt más árat kínál online, mint a boltban. Vagy éppenséggel online van akciójuk, míg a boltban nincs.

Az online boltok esetében sokszor nincs raktározásra lehetőség, így mikor a szezon véget ér, általában remek leárazásokat lehet találni. Ha nem sürgős a vásárlás, akkor érdemes olyankor vásárolni, amikor az adott ruháknak nincs szezonja.

Nyugodtan kérdezz

Sokszor azt is elfelejtjük, hogy akár segítséget is kérhetünk a bolti alkalmazottaktól. Érdemes esetleg tőlük is megkérdezni, hogy milyen leárazásaik, jó ajánlataik vannak a te méretedben. Lehet, hogy öltönyt mentél keresni, de helyette találsz egy remek kardigánt. Ha éppen új ruhákra vadászol, akkor lehet, hogy nem azt találod meg, amit keresel, de valami más, legalább annyira jót igen!

Egy kis utánajárással, a ruhadarabok közelebbi vizsgálatával sokkal jobb, tartósabb ruhákat szerezhetsz be – akár még olcsóbban is!