munkavédelmi cipő

Komfortos munkavédelmi cipő

Sok munkakörben alapvető munkaeszköz a munkavédelmi cipő. Azonban korántsem mellékes kérdés, hogy ez mennyire jelent nehéz lábbelit, vagy éppenséggel mennyire könnyű és kényelmes. Meghatározhatja az egésznapos munkavégzést, annak komfortosságát, vagy épp ellenkezőleg, annak kellemetlenségét.

Ha kényelmetlen ruházatban dolgozunk, az pedig kihat a munkakedvünkre, sőt, akár a teljesítményünkre is. Ezért még egy olyan ártatlannak, és csak praktikusnak tartott eszköz is, mint a cipő, sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint elsőre gondolnánk.

A könnyű munkavédelmi cipő előnyei

A könnyebb kiszerelés egyfelől megkönnyíti a munkavégzést is, másrészt hatékony védelmet nyújt az esetleges sérülésekkel szemben. A jól szellőző kiszerelések a nyári melegben is kellemes viseletet garantálnak. Vannak olyan ultrakönnyű munkavédelmi cipők is, melyek talp része poliuretán kialakításúak, megfelelően szellőznek és kényelmesek is.

Kiválóan védenek a leeső tárgyak okozta ütésekkel és vágásokkal szemben, de akár a szúrásból, vagy az elcsúszásból eredő sérülésekkel szemben is. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az olyan helyzeteket sem, amikor szélsőséges hőhatásoknak és vegyi hatásoknak van kitéve a dolgozó, valamint áramütések vagy sztatikus feltöltődések okozta veszélyhelyzetek állhatnak elő. A megfelelő minőségű munkavédelmi cipők ezekkel szemben is maximális védelmet biztosítanak.

Van lehetőség akár speciális kialakítású talprészű vásárlására, ezek lehetnek olajállóak, csúszásmentesek, antisztatikusak, és átszúrásbiztosak is. A munkavédelmi cipők általában különböző védelmi szinttel rendelkeznek, melyek jelzései megtalálhatók a dobozon vagy a cipőn.

A munkavédelmi cipő kiválasztásának szempontjai

Egyik fő szempontot a kényelem adja. Nem túl praktikus kényelmetlen cipőt viselni munkába, ezért ez nem mellékes kérdés. Főleg olyan esetben, amikor egésznapos viseletről van szó a munkában, 10-12 órán keresztül. Lehet luxus szempontnak tartani a kényelmet, azonban a teljesítmény és a munkavégzés színvonala bánhatja később az ilyen hozzáállást.

Ugyanis egy kényelmetlen cipő fájdalmat okozhat, ráadásul egész napra. Ez pedig el tudja vonni a munkavállaló figyelmét is, meghatározó pillanatokban, ezáltal pedig megnövekedhet a figyelmetlenségből adódó balesetek száma. Ezen lehet segíteni például kényelmes ergonomikus kialakítású munkavédelmi cipő viselésével.

Fontos szempont még a megfelelő méret kiválasztása, és a munkakörülményekhez igazodó védelmi szint megválasztása. Továbbá fontos még a megfelelő anyagot és minőséget képviselő cipő is.

A kényelmes és könnyű munkavédelmi cipők jellemzői

Fontos, hogy strapabíró, masszív és tartós anyagból készüljenek ezek a könnyű munkavédelmi cipők, ezáltal lesznek kényelmesek a hosszantartó viselet során is. Továbbá, ezáltal tudják jól kivédeni munka közben is a sérüléseket. A kényelem is fontos szempont ezeknél, hogy egész napos használatuk ne okozzon kellemetlenségeket és figyelmetlenségből eredő baleseteket.

A könnyű munkavédelmi cipő kialakításának és anyagának köszönhetően tartósan biztosít komfortos érzetet. Fontos jellemzőjük továbbá a sokoldalúság is. Számos munkaterületen helyt állnak. Akár törmelékek vannak a munkaterületen, akár vegyi anyagok, sár, éles, szúró tárgyak, ezek a kiszerelések kiváló védelmet nyújtanak.