Így ápolhatod a szempilláidat.

szempilla ápoló balzsamA szempillák az egész megjelenésünket meghatározzák. Mi nők számos dolgot megteszünk azért, hogy külsőnk ápolt, szép, és esztétikus legyen. Bár  nagyon sokan csak a látszatra adnak, és valós igényesség nincs a megjelenésük mögött.

Szempilláink és velük együtt szemeink ápolása épp olyan fontos, mint a csinosításuk, és épp ezért nem mindegy, hogy milyen szereket és milyen kozmetikai kellékeket használunk, amikor a szempilláink ápolásáról beszélünk.

A szempillák hossza és sűrűsége is növelhető, ha megfelelő termékeket használunk rájuk. A ricinusolaj például egy gyógyszertárakban kapható pár száz forintos termék, melyet körülbelül 4 óráig kell rajtahagyni a szempillákon: az eredmény dúsabb, és hosszabb pillák. Az olajat fültisztító pálcikával érdemes felvinni, a lényeg ugyanis az, hogy a szempillák tövét kenjük be vele minél vastagabban (alul-, és felül is).

Létezik kevésbé természetes megoldás is, melynek használata kicsivel egyszerűbb: a szempilla ápoló balzsam a szempillaspirálok mellett található meg a drogériákban. A szert pár perccel spirálozás előtt kell használni, a szempillaspirál keféjéhez hasonló eszközzel. Száradás után már fel is kenhetjük a festéket.

A spirál azonban sok esetben irritálhatja a szemet. Rengeteg lány panaszkodik arra, hogy bár nem allergiásak a szempillaspirálra, érzékeny szeműként irritálja őket a festék természetes lepergése, az, hogy az apró festékdarabok a szembe potyognak. Ilyen esetekben ajánlott inkább a műszempilla használata, azonban ilyenkor sem érdemes elhanyagolni a szemek és a szempillák tisztán tartását.

Sok szempillás panaszkodik arra, hogy a hozzájuk érkező lányok jóformán nem is tisztítják a szemeiket. Bár tény, hogy a műszempilla építés nem egy olcsó mulatság, így nyilván nagyon sok lány arra törekszik, hogy minél tovább kitolják a szempillázás idejét. De a higiénia elhanyagolása csak gusztustalan módon tudja ezt elősegíteni.

A műszempillák valóban érzékenyek a fényre, a vízre, és az olajos termékekre, főleg az első 48 óra után. Ezt követően azonban nem csak lehet, hanem kell is tisztítani a pillákat, nem elég, ha néha megfésüljük őket.

Magam részéről: hónapok óta van műszempillám, és a 48 óra leteltével az első dolgom az szokott lenni, hogy megmosom a szemeimet zuhanyzás közben. Gondoljunk csak bele – a szem alapvetően könnyezik, főleg amikor alszunk. Sokan a szempillások szerint a “szempillák védelmében” arra sem hajlandóak, hogy a reggeli csipát rendesen eltávolítsák a szemükről, és a pilláik közül. Ez ritka undorító látványt eredményez, pláne, hogy a fekete pillákon még jobban meglátszanak a szennyeződések. Arról nem is beszélve, hogy a váladék könnyen összetapaszthatja  a pillákat, ami azt eredményezi, hogy azok kitépik egymást. Így szoktak eljutni oda egyesek, hogy “megkopaszodnak a szemükre”, azaz kipottyannak a saját pilláik is. Sokan ráadásul ki sem fésülik rendesen a pillákat.

Nem értem, hogy ennek mi értelme, hiszen azért csináltat valaki műszempillát, hogy esztétikus pillái legyenek, nem azért, hogy gusztustalan, koszos, összetapadt pillákkal pislogjon. Tényleg megérné ez azt a pár ezer forint spórolást?

A szempilla építés alapvetően nem veszélyezteti a rendes szempillákat, ha megfelelő szakemberhez megyünk: ő ugyanis oda fog figyelni a pillák rendesen le legyenek tisztítva, tartós lesz a végeredmény, és a ragasztóból is csak annyit használ majd, amennyi elég ahhoz, hogy a pillák fent maradjanak, de emellett ne is legyen túl sok, hogy ne tapadjanak össze a szálak.

(A kép csak illusztráció, a Pinterestről származik)