Milyen szempontok alapján válasszak mosógépet?

mosógépHa mosógép vásárlás előtt áll az ember, jó pár szempontot érdemes figyelembe vennie – elsősorban természetesen a saját igényekre kell helyezni a hangsúlyt. Nem mindegy, hogy milyen kapacitású mosógépre van szükségünk, egy nagyobb család esetében ugyanis akár naponta is használni fogjuk a mosógépet, míg mondjuk egy pár, vagy egy egy gyermekes család valószínűleg csak heti 3, maximum 4-5 alkalommal fogja használni a gépet. Ebből kifolyólag nem mindegy, hogy hány literes tartályú gép mellett döntünk. Kényelmi szempontból pedig sokan panaszolni szokták, hogy a megvásárolt mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, vagy épp szárítógép túl hangos. Ez ügyben érdemes jobban utánanézni a szimpatikus háztartási gépnek, ha érzékenyek vagyunk a zajokra. 

Ami miatt meglehetősen nehéz a háztartási gép vásárlás, az az, hogy ha az interneten felkeressük az olyan fórumokat, ahol saját tapasztalatok alapján értékelik az egyes gépeket, akkor minden bizonnyal találni fogunk olyan kommenteket, melyek lehúzzák a gépeket.

Ezek természetesen nem is hazug megnyilvánulások, csak sok esetben az ember akkor keresi fel a fórumokat, és akkor ossza meg az élményét, ha elégedetlen, és fel van háborodva. Ellenben ha minden rendben van, és nincs oka a panaszra, akkor csöndben marad. Ez általános emberi szokás, így minden esetben, amikor háztartási gép vásárlás előtt állunk, érdemes szakemberek véleményét is kikérni, illetve érdemes olyan megbízható elektronikai szaküzletekből vásárolni, ahol családiasabb a hangulat mint egy nagy bevásárlóközpontban.

Ha szűkíteni akarjuk a mosógépek körét: jelenleg négy olyan mosógép márka van, amit a legtöbben pozitív kritikával illetnek: AEG, Eletrolux, Bosch, Gorenje, az pedig, ami a legtöbb helyen negatív színben van feltüntetve, az a Whirlpool – bár erről is találhatunk pozitív értékeléseket.

Amit érdemes mindig figyelni, az a garancia: csak olyan gépet vásároljunk, melyre minimum 3 év garanciát adnak a gyártók. Azért is érdemes erre odafigyelni, mert egy jó mosógéptől elvárható, hogy legalább 4-5 évig kiszolgáljon minket. Persze ehhez az kell, hogy tisztában legyünk azzal, hogy  a következő években előreláthatólag mekkora terhelésnek fogjuk kitenni az adott háztartási eszközt.

A hibás gépek esetében többnyire akár már az első pár használat után kibukhat, hogy valamilyen probléma van velük. Sok esetben egy költözés alkalmával, a rázkódás következtében is elmozdulhat valami a mosógépben, ez főleg azóta van így, mióta érintőképernyős gépeket gyártanak.

Minden odafigyelés ellenére sokszor kifoghat az ember egy olyan gépet, mely folyamatosan meghibásodik, és állandó vendégünk lesz a szerelő. Épp ezért érdemes megbízható helyen megvásárolni a készüléket.

(A kép csak illusztráció, a Pinterestről származik)