Ezt az 5 dolgot vidd magaddal, ha kocsival utazol külföldre!

Egy hónapban hirtelen elhatározásból kocsiba ültünk, és elmentünk Velencébe, majd kicsit visszafordultunk, és végül Grado-ban maradtunk. Olaszország gyönyörű, és ha mást nem is csináltunk volna, csak sétálgattunk volna a több száz éves városokban, már akkor megérte volna elmenni! Bár végül csak 4 napot töltöttünk kint, így nem igazán kellett sok cucc: egypár váltás ruhán kívül nem is vittünk túl sok dolgot, hiszen az ételt a helyi boltokban szereztük be.

Öt dolog viszont elengedhetetlen, ha az ember kocsival megy külföldre:

  1. A hosszú autóút során az ember kvázi ismeretlen terepen mozog, így nem árt valamilyen navigációs rendszert felcsatolni a kormány mellé. Személy szerint az okos telefonokra szavazok, mivel szerintem sokkal praktikusabb egy mobil netes online navigációs rendszer használata, mint egy külön erre a célra megvásárolt GPS. Bár ez ízlés kérdése.
  2. A hosszú autóút nem pusztán az ismeretlenbe történő behatolás miatt problémás, hanem a kényelem miatt is. Nem csoda, hogy a legtöbb ember inkább repülővel utazik, ha teheti. Számomra az utazást mindig megelőzi egy gondos előkészület a kényelmi eszközök tekintetében: ennek elsődleges eszköze pedig nem más, mint a multifunkcionális kispárna! Az én multifunkcionális kispárnám nem más, mint egy kettő az egyben takaró+párna. A takarót, vagy plédet úgy lehet hajtogatni, hogy végül kifordítva egy kispárna lesz belőle. Ez a praktikus és kis helyet foglaló megoldás tökéletes minden időben, hiszen nap közben lehet párnaként használni az autóban, ha pedig este indultunk útnak, amikor még hűvösebb az idő, kicsomagoljuk a párnából a takarót és melegedünk alatta.
  3. Az étel csomagolás is kényes dolog az autós utazás során. Mi általában nagyobb ételhordókat szedünk elő a szekrény mélyéről, és megtöltjük változatos, kockára illetve karikára vágott gyümölcsökkel és/vagy zöldségekkel. Ezek a frissítő kis kockák sokkal jobban esnek egy forró nyári napon, mikor a kocsiban aszalódik az ember, mint egy szétmálló szendvics.
  4. Töltő kábel, mely kompatibilis az autóval. Addig, amíg nem utaztam több órát kocsiban, nem is gondoltam volna, hogy egy hordozható tápegység, vagy egy kocsihoz csatlakoztatható töltőkábel mennyire nagy szolgálatot tehet. Főleg, ha a telefont használjuk navigációs eszközként. Hoppon maradhatunk, ha félúton lemerül a mobilunk, bár ez akkor is bosszantó, ha az unalmas órákat Netflixezéssel akartuk eltölteni vagy zenét hallgatva.
  5. Az utolsó amit megemlítenék, az talán apróságnak tűnik, de meglehetősen fontos volt számomra: ablakra ragasztható árnyékoló! Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy vonatban, buszon, kocsiban arra az oldalra kerülünk, ahol a nap besüt. Ez fél, maximum egy órán át elviselhető, de 6-8 órán át, ráadásul úgy, hogy csak fokozódik a napsütés ahogy felkel a nap – na ez már elviselhetetlen! Ezért érdemes felszerelni az autót napvédő fóliával, vagy beszerezni rá egy tappancsos napvédőt.