Telefon, vagy a hagyományos GPS?

Manapság már mindent a telefonunkkal intézünk: kezdve a hívásokkal, egészen a különféle közösségi oldalak használatán keresztül a levelezések lebonyolításán át a navigációs rendszerek használatáig mindent. Felmerül a kérdés, hogy a hagyományos navigációs rendszer – GPS kell –e még nekünk egyáltalán?

Korábban egy témába vágó 2013-as cikkben még arról olvastam, hogy bár a Google ingyenessé tette a navigációs rendszerét, mégsem jött még el az ideje annak, hogy ténylegesen a mobiltelefonokat használjuk a GPS-ek helyett.

Személy szerint akkor nem tudtam megítélni, hogy valós állításokat közöl –e a cikk, bár a hangvételéből enyhe változás ellenességet véltem kihallani. A cikk írója mindenesetre úgy vélte, hogy mobiltelefonok ideje még nem jött el. Én szkeptikusan fogadom ezt a véleményt, de még ha akkor igaz is lett volna ez az állítás, ma, alig 5 évvel később már semmi relevanciája nincsen. Ahogy a térképezés, meg az útiatlaszozás kora is lejárt, úgy a GPS-é is kihalófélben van.

Igazából az egyetlen dolog, ami manapság még kérdéses, hogy mennyi mobilinternettel rendelkezünk: ugyanis ettől függ, hogy offline vagy online alkalmazásokat használunk –e. Az offline alkalmazások esetében igazából se térerőre, se mobilnetre nincs szükség, szabadon furikázhatunk a beépített navigációs rendszer segítségével. Amiatt nem helyeznék nagyobb hangsúlyt az offline programokra, mert véleményem szerint sokkal több hozható ki az online navigációs rendszerekből. Az okostelefonok azért hoztak ugrásszerű változást az életünkbe, mert az állandó internetkapcsolat lévén folyamatosan lépést tarthatunk a világ dolgaival: folyamatos kapcsolattartás a családdal, ismerősökkel, híroldalak elérése, üzleti ügyek intézése, szórakoztató applikációk használata, navigációs rendszerek használata stb. Tehát a telefonunk segítségével sokkal tartalmasabb és egyszerűbb életet tudunk élni – nem azért, mert az internet előtt nem volt élet, vagy nem azért, mert az az élet nem volt minőségi, hanem pusztán azért, mert ez a kapocs az, ami összeköt minket a technikával, ezáltal pedig lehetővé teszi, hogy egyetlen készülék segítségével folyamatosan elérhetőek legyünk mások számára, számunkra pedig elérhető legyen minden olyan eszköz, mely megkönnyíti az aktuális feladat/probléma megoldását. Ráadásul úgy gondolom, hogy egy offline navigációs applikáció nem sokkal több mint egy hagyományos GPS, talán csak annyival, hogy nem kell két külön eszközt magunkkal cipelni.

Ellenben az online eszközök előnyei közt szerepel, hogy nem használnak tárhelyet, az aktuális útakadályok és balesetek is fel vannak tüntetve rajta, így egyszerűen újra tudja tervezni nem csak az útvonalat, hanem a várható érkezési időt is. És ha mindez nem lenne elég: nem csak itthon, hanem külföldön is megbízhatóan használhatóak ezek a programok. Nem csak emiatt, hanem alapvetően fontosnak tartom, hogy a mai világban mindenki rendelkezzen nagyobb mobilinternet kerettel.

A Google térképe és navigációs rendszere már alapprogramként fent van minden androidos okos telefonon, az Apple készülékekre pedig ingyenesen letölthető.  Személy szerint én ezt szoktam használni, külföldi utak esetében is, mivel még sosem csalódtam benne, mindig kiválóan működött, sosem vezetett tévútra, és mindig megbízhatóan értesített az esetleges balesetekről, útakadályokról is. A másik közkedvelt navigációs applikáció, melyet több családtagom is használ, az a Waze. Csilla – a navigációs rendszer női hangja szinte családtagként van kezelve a hosszabb utakon, és még „Ő”, sem hibázott sosem. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy bár a Waze a Google navigáció legnagyobb ellenfele, de ez a cég is a Google tulajdonában van. Így tulajdonképpen csak ízlés dolga, hogy ki melyik mellett dönt.