Kávé, és kávé alternatívák

Manapság megnőtt a különféle ételérzékenységekben szenvedők száma, ezzel együtt pedig nőtt az étel-alternatívák száma is. Bár létezik olyan, hogy koffeinérzékenység, de elsősorban nem az ebben szenvedők számára hozták forgalomba az úgynevezett gabona kávé keveréket.

A gabona kávé kiváló kávépótló, kávé alternatíva lehet mindazok számára, akik vágynak egy csésze forró kávészerű italra, viszont a magas vérnyomásuk, esetleg a koffeinérzékenységük, vagy kínzó kávéfüggőségük miatt nem lenne ajánlatos a túlzott „fekete leves” fogyasztás.

A gabona kávék többnyire árpa, rozs és cikória keverékéből készülnek, teljesen növényi eredetűek, és gazdagok számos ásványi anyagban: magnézium, kalcium, cink és vas. Jótékony hatásai-, illetve amellett, hogy várandósok anyukák, magas vérnyomásban szenvedők és gyerekek is fogyaszthatják, azt is kiemelik, hogy a kávézás jól megszokott élményét nyújtja, viszont nem teszi tönkre az erek falát, nem termel gyomorsavat, és nem teszi tönkre a fogzománcot sem.

 

Aki szívesen helyettesítené a kávét teával, viszont szükségét érzi egy kis koffeinnek, annak ott van az úgynevezett cascara, ami a kávébab körüli gyümölcshúsból készült gyümölcstea. A bab körül egy pirosas színű gyümölcs található, ami lefőzve rozsdabarna teajellegű italt ad. Nincs igazán kávé íze, ízesítés nélkül, teaként funkcionál, viszont a koffein tartalma valamivel magasabb, mint a teáké.