Hová nyúlik vissza a szauna történelme?

A szaunázás hagyományát az északi népekhez vezetik vissza, akik már több ezer éve használtak kis, fából készült helyiségeket mosakodásra, fürdésre. Mivel ezekben állandóan tisztaság volt, és a tiszta víz is rendelkezésre állt, ezért az orvosok, kuruzslók betegek gyógyítására is használták.

A szaunáknak már akkoriban is több fajtája létezett. A vándorló, északi nomádok a földbe gödröt ástak, melyben tüzet raktak és felülről befedték, hogy fürdésre alkalmas meleg helyet készítsenek. A finn szauna is ehhez a gödör-fürdő megoldáshoz vezethető vissza, amely később füstszaunává fejlődött. Tulajdonképpen ez az északi szaunák leghagyományosabb formája, és a 20. század elejéig a füstszauna volt az egyetlen szaunafajta. A városokban az iparosodással terjedtek el a kéményes közszaunák.

Napjainkban a szauna már magánházakban is egyre gyakoribb, hiszen jó hatással van egészségünkre. Edzi a szívet, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, serkentőleg hat az agyműködésre, méregtelenítő és stresszoldó hatása pedig vitathatatlan. A magas vérnyomásban szenvedőknek viszont a hirtelen hőmérséklet-változás miatt nem ajánlott.

Manapság különböző kreatív szauna megoldások is léteznek, így akkor sem kell nélkülöznünk a szaunázás élményét és jótékony hatásait, ha nincs elegendő helyünk a lakásban egy fix szauna telepítésére, vagy csak simán időhiányban szenvedünk, és nem jutunk el közösségi szaunába.

Ilyen kreatív megoldás a hordozható gőzszauna. Kétrétegű thermo anyag biztosítja, hogy a gőzgenerátor által fejlesztett gőz a belsejében maradjon. A beáramló gőz lassabban és kíméletesebben melegíti fel testünket, ezért sokkal több időt tudunk eltölteni a gőzszaunában, mint a hagyományos, forrólevegős szaunában. Használat után összecsukható, és kis helyen elfér akár az ágy alatt vagy a gardróbszekrényben.

Nem lehet tehát kifogás a hely- és időhiány, a gőzszauna lehetőséget biztosít mindenki számára, aki szeretné élvezni a szaunázás jótékony hatásait!