Míg nálunk nap mint nap esik, addig Japánban a meleg miatt halnak meg…

A tacit farmer couple takes a brief moment to rest from the summer heat and humidity after working in the sugarcane field at Kadena Air Base, Japan. Each day they devote themselves to the cultivation of their crops in an area fenced-in and well-guarded. (U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Rey Ramon)

Vasárnap majdhogynem 40 fokos hőség volt Japánban: ami azért elég durva ahhoz képest, hogy nálunk Budapesten az extrémitások egy másik verzióját tapasztalhatjuk meg: mégpedig azt, hogy egy napon belül a négy évszak különféle jellemvonásait lehet tapasztalni pár órás eltolódásokkal.

Japánban ellentétben forróság van, mégpedig olyan, mely meghaladja az eddigi legmagasabb, 1993-ban mért 37 fokos májusi hőmérsékletet is! Vasárnap ugyanis, május 26.-án csaknem 40 fok volt a hőmérséklet.

A mért eredmények azért is tragikusak, mert az emberek tömegei nagyon nehezen viselik ezt a hirtelen jött hőhullámot, és több mint négyszáz ember kórházba került, ezen felül pedig még egy ember életét is vesztette. Feltételezések szerint ez a hőmérsékletbeli emelkedés növekedni fog a következő napokban.

Miközben tehát mi Magyarországon attól szenvedünk, hogy a nyár elejéhez közeledve még mindig zuhog az eső, és időről időre elő kell vennünk a télikabátot, a világ túlsó felén a nyár kétszeresen nagy energiával szakadt rá az emberekre… úgy hisszük, hogy a mi helyzetünk irigylésre méltó a fenti hírek olvasatában!