Igazi-, vagy műfenyő? Hogyan válasszam ki a tökéletes karácsonyfát?

karácsonyi ajándékA tökéletes karácsonyfa kiválasztása sokak számára minden évben felmerülő probléma, vagy feladat, vagy kaland – nevezzük akárhogy, a karácsonyfa kiválasztása nagy dolog, és mindannyian azt szeretnénk, ha szép fánk lenne, mert hát a karácsony lelke a fenyő! A karácsonyfát állító embereknek két nagy csoportját ismerjük: azok, akik műfenyőt, és azok, akik igazi fenyőt állítanak. 

Sokan azt mondják, hogy felesleges az igazi fenyővel szenvedni, pláne, hogy a fenyőkitermelés ezen luxus célból sokak szerint helytelen is. Mások azzal oldják ezt meg, hogy egy baba fenyőt vásárolnak, melyet földestül visznek az otthonukba, és utána eladják, vagy kiültetik őket valahova. Megint mások pedig azt mondják, hogy  a fenyő utáni takarítás, a tűlevelek összeszedése és az elszáradt fa eltüzelése vagy kidobása mind-mind csak púp a nyakukban, és ezért inkább a műfenyő vásárlást preferálják.

Személy szerint én mindig is jobban szerettem az igazi fenyőket: az illatuk és a hangulatuk miatt, de egyet kell értenem a műfenyő-pártiakkal abban, hogy semmi értelme annak, hogy fél erdőket irtsunk ki, vagy hogy azért tenyésszünk ki fákat, hogy aztán 1-2 hétig szépen álljanak a lakásunkban.

Mivel manapság már minőségi és gyönyörű műfenyőket lehet kapni, ezért úgy gondolom, hogy helyesebb választás ökológiai szempontból is, ha ezek mellett tesszük le a voksunkat. Sok műfenyő megkülönböztethetetlen az igazi fáktól, mivel szálaikat variálják az ágaikon, azaz játszanak az ágakon elhelyezett szálak méterével, hosszúságával, vastagságával. Feldíszítve pedig még kevésbé szembetűnő a különbség – talán csak annyiban, hogy a műfenyő formás és tökéletesen szimmetrikus, bár az ágakon levő kisebb vesszők drótból készültek, és ide-oda hajthatóak, ennek köszönhetően “rendetlenül” rendezhetőek az ágakon levő hajtások.