Új töltőt akarok a telefonomhoz!

telefon töltő Van egy iPhone 6S telefonom, melyet más másfél éve használok, szeretek és hordozok magammal mindenhova… mivel már másfél éve nyúzom szerencsétlent, az akkumulátora eléggé elhasználódott, lehet, hogy lassan egy szerviz is jól jönne neki épp ezen okból. Bár ezt igyekszem skippelni, már csak azért is, mert fél-egy év múlva úgy tervezem, hogy lecserélem.

Csakhogy az akkumulátor romlása, és az állandó használat szükségessé tette, hogy a telefon töltő folyton a táskámban lapuljon, mindig magammal hordjam a telefonnal együtt. Megjegyzem, hogy mikor megvettem az első Apple készülékemet, a barátaim csak azzal nyugtázták a vásárlást, hogy “kíváncsiak leszünk, hogy mikor töröd be a képernyőjét”. Hát… soha! Ugyanis valahogy az én telefonjaim sose puffantak akkorát a padlón, hogy eltörjenek, pedig volt hogy leejtettem őket, és még csak fólia sincs rajtuk. 

Egyszóval én igazán vigyázok a készülékeimre, és sose esett bajuk, sose vesztettem el őket. De talán épp ebből fakad az is, hogy nem gondoltam bele, hogy a hagyományos iPhone töltő nem bírja olyan jól a gyűrődést itt nálam, mint a telefon. Lassan kiszakadt, majd már a házi ragasztószalagozás sem tudta megmenteni szegényt, így kénytelen voltam új töltő után nézni.

Barátaim és tanácsadóim óva intettek attól, hogy egy eredeti Apple töltőbe invesztáljak, ugyanis állításuk szerint irreálisan drágák az iPhone töltők… ilyen 10-15 ezer forintot emlegettek. Hallgattam rájuk, így egy elektronikai szaküzletbe mentem el, ahol 8000 forintért vettem egy töltőt. Hozzáteszem, hogy ez volt a bolt legdrágább töltője, és ha arra gondolok, hogy egy igazira talán csak 2000 forinttal kellett volna többet költeni, akkor így utólag azt mondom, hogy talán jobban megérte volna. Több Apple kompatibilis töltő is volt az üzletben amúgy, de arra gondoltam, hogy ha egy sima, gumi borítású töltőt veszek, úgy járhatok mint pár barátnőm, akiknek 1-2 hónap után már tönkre is ment a töltőjük. Magam részéről azt terveztem, hogy most megveszem ezt a fonott borítású töltőt 8000-ért, és kibírom vele a következő iPhone vásárlásig.

Csakhogy ez nem így alakult… vittem magammal a töltőt amikor utaztam, amikor dolgoztam, jóformán mindenhova. Hamarosan észrevettem, hogy a fonott borítás kibolyhosodott a csatlakozóknál, és hamarosan már nem igen akart tölteni… azaz tudott végülis, de csak akkor, ha megfelelő szögben csavargattam, és ha a telefonhoz hozzá se értem közben. Ez alatt azt értem, hogy ha óvatos mozdulatokkal benyomtam a főképernyőn a gombot, hogy megnézzem az időt, akkor azonnal érintkezési problémák merültek fel, és a telefon nem töltött tovább. Ez az egész 2 hét alatt zajlott le.

Közben programjaim voltak, így 3-4 hét elteltével vittem csak vissza a telefont, addig szenvedtem a béna töltővel. A szaküzletben hosszas procedúra keretein belül végül kicserélték nekem a töltőt egy ugyan olyanra, amit lassan egy hete használok, egyelőre probléma nélkül, azonban már kezd kibolyhosodni a fonott szövet.

Ha legközelebb is vissza kell vinnem a töltőt, két opció közt  fogok dönteni: 1. visszakérem a pénzt és megpróbálkozom egy sima gumi borítású töltővel, mely mindössze csak 4000-5000 forintra rúg, a maradék pénzt pedig kávéra költőm. 2. fogom a 8000 forintot, hozzácsapok még ennyit és veszek egy eredeti Apple töltőt.

Alapvetően azt gondolom, hogy az iPhone -al kompatibilis töltőket csak olyan helyen érdemes megvásárolni, ahol garanciát adnak rájuk, mivel sajnos nem megbízhatóak ezek a vezetékek. Épp emiatt, bár rengeteg esztétikus töltőt lehet kapni a különféle webshopokban, illetve akár ruhaüzletekben is, például néha a H&M-ben, de nem lehet elég óvatos az ember ezekkel, mindig érdemes a csomagolást elpakolni a blokkal együtt, és megérdeklődni, hogy hány hónapos garanciát lehet kapni a töltőre. Abban az elektronikai szaküzletben, ahol én vettem a töltőmet fél év garanciát kaptam, így bár bosszantó volt, hogy vissza kellett vinni, de legalább kaptam egy újat a régi vacak helyett.

(A kép csak illusztráció, a Pinterestről származik)