Melyik a jobb: a kerámialapos- vagy az indukciós főzőlap?

tűzhelyA hagyományos gáz főzőlapos tűzhelyeket mindannyian jól ismerjük, a legtöbb lakásban alapból adott a gáz kialakítás, így könnyen beszerelhetőek ezek a tűzhelyek, és jóval olcsóbbak is, mint a címben említett két, újabb társa. Azonban több hátránnyal is rendelkezik a gáztűzhely, melyek miatt érdemes elgondolkodni egy modernebb tűzhely vásárlásán. 

A gáztűzhely elsődleges hátránya, hogy nem bizonyul túlságosan energiatakarékosnak. Sajnos a nyílt lánggal égő eszköz nem csak az edényt melegíti, hanem a környezetét is, ráadásul mivel nyílt lángról beszélünk, balesetveszélyes is a használata – arról nem is beszélve, hogy ha nem tisztítjuk viszonylag gyakran a tűzhelyet, könnyen úgy alakulhat, hogy a ráégett szennyeződéseket csak nehézkesen, vagy a zománc károsításával tudjuk majd eltávolítani, többnyire súrolókefét és zsíroldókat kell használni hozzá.

Ellenben az indukciós és a kerámia főzőlapok számos előnnyel rendelkeznek, bár természetesen ezeknek is van hátránya.

A kerámialapos főzőlap  a gáznál egy kategóriával drágább, viszont olcsóbb, mint az indukciós főzőlap. Bármilyen edénnyel lehet rajta főzni, és nem veszélyes abból a szempontból, hogy nincs rajta nyílt láng, ráadásul mivel árammal működik, nem kell gázkialakítás a konyhába.

Hátránya azonban, a kialakításában rejlik: az áram egy izzó tekercsbe fut, mely felmelegszik, majd ez felmelegíti a kerámia lapot, mely egy üveg lap röviden szólva, majd ez kezdi el az edény melegítését. Ennél fogva nem bizonyul túl hatékonynak. Emellett komoly hátrány, hogy a kifutó étel sokkal gyorsabban ráég a főzőlapra, mint a gáztűzhelyre, mivel a főzőfelület alulról van felmelegítve, ráadásul hiába kapcsoljuk ki a tekercs továbbra is lead bizonyos mennyiségű maradék hőt.

Az indukciós főzőlapok mágneses technikával működnek, azaz a hőzőlapnak csak a mágneses mezővel ellátott pontjai melegednek, és azok is csak akkor, ha vastartalmú edényt helyezünk rájuk, azaz érzékeli, hogy van -e rajta edény, vagy sem, ha nincs, nem melegít.

Ennél energiatakarékosabb főzési mód jelenleg nincs, még akkor sem fogyaszt jelentős mennyiségű áramot, ha elfelejtjük kikapcsolni. A gép nem okoz balesetet, mivel sem nyílt láng, sem izzó tekercs nem kell a működéséhez, így kizárólag akkor melegszik, ha a vastartalmú edényt érzékeli, ha nincs rajta semmi, kikapcsol. Ráadásul nem maga a főzőlap melegszik fel, hanem a technológiájának köszönhetően kizárólag az edényt melegíti, azaz ha ki is csöppenne valami, nem ég rá a felületre. Ebből fakadóan könnyen tisztítható a főzőlap.

(A kép csak illusztráció, a Pinterestről származik)