Folyékony- vagy hagyományos ajakrúzst válasszak?

rúzsA rúzs a legikonikusabb sminktermék, melyet már az antik korokban is használtak a nők, sőt sok kultúrában még a férfiak is. Bár sok helyen alkalmi viseletnek számít, de a kínálat bővülésével egyre több platformon válik kellemes viseletté az alakrúzs, legyen szó elegáns-, extrém-, vagy épp hétköznapi viseletről. 

Az utóbbi években megjelentek a piacon a folyékony ajakrúzsok, melyek nem véletlenül váltak a kozmetikai táskák közkedvelt darabjaivá.  Bár bevallom én kezdetben nem annyira kedveltem őket.

Sokan, akik nem igen szoktak rúzst használni, felteszik nekem a kérdést, hogy melyik ajakterméket ajánlanám számukra. A következők szoktam válaszolni:

A rúzs használata az első próbálkozások során még nem annyira szokott menni a nők nagy részének: elő kell készíteni az ajkakat a termékre, hiszen egy cserepes, elhalt hámsejtekkel tarkított ajak nem képes úgy fogadni a krémes terméket, mint egy szépen ápolt, hidratált, ajakradírral előkészített ajak, melyeken a rúzs természetesen oszlik szét, kiemelve az ajak szép, apró ráncait is. Ha az ajkakat kellőképpen átdörzsöltük egy házi készítésű, cukorból és mézből kevert ajakradírral (erre esetleg még rásegíthetünk egy puha keféjű fogkefével), akkor jöhet a következő lépés: válasszuk ki a rúzst.

Érdemes az ajkat az előkészítés után az arccal együtt korrektorozni, ezzel jó alapot biztosíthatunk a színnek. A színnel kapcsolatban: ki kell tapasztalni, hogy kinek milyen színek állnak jól, illetve azt is, hogy a teljes sminkünkhöz, a ruhánkhoz mi fog illeni. Az első egy olyan kategória, mely tulajdonképpen nem igen változik, hiszen ez a bőrszíntől és a szemszíntől függ leginkább: azaz én, a zöld szememhez és a hófehér bőrömhöz nem igen tudom passzintani a lila minden árnyalatát, ahogy a leghalványabb rózsaszínek is sápasztanak, ahogy sajnos a jelenleg oly divatos nude árnyalatok sem igen állnak jól.

A legjobban azzal szoktam járni, ha narancsos, telített vörös árnyalatokkal próbálkozom, esetleg ha nagyon ragaszkodom a lilás színekhez, akkor egy ibolya, vagy egy mély orgona is szóba jöhet, melyek a szemem élénk ragyogását még jobban kiemelik.

Ezen kívül fontos szempont lehet az is, hogy csillogó/csillámló, szaténos, vagy épp matt rúzst választunk -e. Ez már ízlés dolga.

A folyékony ajakrúzsok esetében én azt tanácsolnám, hogy inkább a tapasztalattal rendelkezők válasszák őket, mivel kicsivel macerásabb a felkenésük, mint a hagyományos rúzsoké. Magam részéről legyen szó bármilyen ajaktermékről, ecset segítségével viszem fel a színt, mert azzal sokkal precízebben tudok dolgozni. A folyékony ajakrúzs előnye, hogy bár egy pici időbe telik, mire megszárad, de a végeredmény sokkal szebb lesz.

Míg a hagyományos ajakrúzs könnyen kenődik és sok esetben kevésbé tartós, addig a folyékony ajaktermékek színe sokkal intenzívebb és tartósabb meglátásom szerint. A krémes állagú termék szebben felfekszik az ajakra, és rásimul annak ráncocskáira.

A hagyományos ajakrúzsok azonban könnyebben használhatóak, mivel nem kell az elfolyás miatt aggódni. Bár magam részéről, mivel ecsetet használok mindkettőhöz, a folyékony sem problematikus.

Úgy gondolom, hogy egy nyári napon talán azért érdemes a folyékony termékeket választani, mert egy szilárd ajakrúzs könnyen megolvadhat a melegtől és letörhet használat közben. Praktikusabb tehát ilyen napokon a folyékony. De kellő gyakorlat után nem hiszem, hogy nagy különbséget találtok majd a kettő között – már ami az állagot illeti: egy idő után maximum abból a szempontból lehet különbséget tenni köztük, hogy épp melyik kiszerelésben találtátok meg azt a színt, amibe aktuálisan beleszerettetek.

(A kép csak illusztráció, a Pinterestről származik.)