Beko vagy Gorenje hűtőt válasszak?

A több szempontból megfelelő hűtőszekrény kiválasztása szempontjából érdemes több hűtőt gyártó céget megvizsgálni.

Egyre népszerűbbek a Beko hűtők, melyeket korábban csak a „török vacak” címszóval illettek. Sokan vélnek neve-nincs márkákat venni, de a Beko már rég túlnőtt ezen a kategórián, lévén, hogy már a 2010-es évek elején elég jó tapasztalatai voltak róla a vásárlóknak, a bizalmat megfelelő módon alapozta meg az, hogy egyedül a Beko hűtőkre lehetett 5 év garanciát kapni, míg a többi átlagos hűtőre 1-2 év volt a garancia. A 2016-os évben már a szakmai lapok az év legjobban teljesítő hűtői közt emlegették. A hűtők különlegessége, hogy a legtöbb példány ajtajának nyitási iránya változatható, így nem jelent ilyen szempontból problémát az elhelyezésük a konyhában.

A szemléltetéshez a Beko RCNA365E32DZX prototípusát választottam, mely 170 ezer forintos árkategórián mozog. Azért erre esett a választásom, mert középső árkategóriába esik a hűtőszekrény. Egy szabadon álló modellről van szó, mely A++ kategóriás, azaz egy felsőbb energiatakarékossági osztályba sorolható, és NeFrost funkcióval ellátott, azaz nem kell évente, másfél évente leengedni a hűtőt, mivel nem deresedik. Emellett vízadagoló és jégkészítő is van benne. Kétajtós, hűtőkamrás, 97 literes a fagyasztótere, a teljes térfogata pedig 191 liter. Modern kialakítású, a tervezői olyan apróságokra is odafigyeltek, mint a függőlegesen végigfutó LED világítás, mely biztosítja, hogy minden rekeszben, és a polcok hátsó részén is észrevegyük a rejtőzködő finomságokat. Az EverFresh+ technológia a Beko fejlesztése, mely arra tesz kísérletet, hogy a hűtő zöldség és gyümölcs tároló rekeszében frissen maradjanak az ételek, ez a technológia biztosítja a gyümölcsök illetve zöldségek számára a fotoszintézist, ezáltal akár egy hónapig is frissen maradnak.

A Gorenje NK7990DBK egy 160 ezer forintos, 80 literes a hűtőszekrény fagyasztó része, teljes kapacitása pedig 222 liter. Bár fagyasztója közel 20 literrel kisebb, mint a fent említett Beko, de energiatakarékosabb: A+++-os, és ugyanúgy No Frost funkcióval rendelkezik, azaz nem deresedik a fagyasztó rész.