A szervezet méregtelenítése – avagy hogy váljunk újra fitté.

Sokan azt gondolják, hogy a szervezet méregtelenítése egyfajta humbug, csupán egy távol keleti rituálé, mely átszivárgott hozzánk is. Valójában azonban nem erről van szó, nem kell semmilyen filozófiát, vallási gondolatot keresnünk emögött a dolog mögött. A méregtelenítés pusztán annyi, hogy felfrissítjük a szervezetünket különféle vitaminok, rostok, tápanyagok, folyadékok pótlásával, és mások megvonásával.

A méregtelenítés egyfajta kúra, melyet egy-két napig érdemes végezni, utána pedig akár vissza is tárhetünk a megszokott életmódunkra, vagy egy kisebb életmódváltás bevezetésével fenntarthatjuk a visszanyert egészségünket. A kúrát egyébként félévente, évente érdemes ismételni.

Sokszor érzi úgy az ember, hogy szervezete kifáradt. Különösen a téli hidegek után lenne indokolt egy méregtelenítő kúrát tartani. Észre sem vesszük, hogy rengeteg káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Az emberek többsége rengeteg olyan élelmiszert fogyaszt, melyek adalékanyagokban, tartósítószerekben, egészségtelenül sok cukorban dúskálnak, ráadásul a mértéktelen fehérjefogyasztás miatt, valamint a folyadékbevitel csökkenése következtében a szervezetünk elsavasodik.

Ilyenkor érdemes olyan lúgosító teakeverék, vagy koncentrátum fogyasztása, mely ezt a folyamatot visszabillenti a normál kerékvágásba. Azt szokták többnyire tanácsolni, hogy egy-két napig tartsunk egy folyadék kúrát, mikor a szilárd táplálék bevitelét minimálisra csökkentjük, folyadékot, növényeket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, valamint ezekből készült párolt, turmixolt ételeket. Így nem csak a lúgosítás folyamata indul be, hanem fel is tudjuk tölteni szervezetünket olyan vitaminokkal, melyek a tél során kivesztek belőlünk.

Az egészség fenntartása érdekében érdemes multi vitamin kapszulát szedni, valamint célzottan harcolni azon betegségek ellen, melyekre hajlamosak vagyunk. Számos olyan gyógytea, kapszula és folyékony koncentrátum létezik, mely életvitelszerű alkalmazás esetén megelőzi a különféle máj-, szív-, veseproblémákat, segít a megfázásos megbetegedésekben. Érdemes a természetgyógyászat azon területével ismerkedni, mely a növényekben található gyógyító hatású anyagokat felhasználva segít egészségünk helyreállításában és fenntartásában. Ez a része nem a humbug kategória, hanem realitás, és a józanság. A gyógynövények többsége hosszú idő alatt fejti ki a hatását, míg egy részük azonnali hatóanyagot tartalmaz. Ha komolyabb orvosi vagy szakértői véleményt szeretnénk, érdemes segítséget kérnünk megbízható szakemberektől.