Háziállat felszerelések, amik nem hiányozhatnak a lakásból.

A háziállat tartás egy nagyon szép dolog, személy szerint mindig nagyon élveztem, ha egy új jövevény érkezett a családhoz. Emlékszem milyen jó érzés volt, mikor megkaptam a kutyámat, kiválasztottuk a tálkáját, elhelyeztük a számára vásárolt fekhelyet, és színben hozzá illő nyakörvet vettünk. Mikor már a kutya megöregedett, és úgy érzetük, hogy elvesztését megelőzően érdemes lenne egy másik kisállatot a házhoz hozni, úgy gondoltuk, hogy okosabb, ha most nem kutyával, hanem cicával kísérletezünk… lévén, hogy lakásba jobb cicát vinni mint kutyát.

A cica tartás azonban sokkal több gonddal jár. Tapasztalatom szerint. Míg a kutyám annyira ragaszkodott hozzám, hogy jóformán póráz sem kellett, mert anélkül is jött mellettem, addig a cica olyan vad és önfejű, hogy végül be kellett neki szerezni egy nyakörvet, hogy tudják, hogy nem csak egy gazdátlan állat. De nem lehet a cicának akármilyen nyakörvet venni: a macskák ugyanis mindenhova fölmásznak, átpréselik magukat a legkisebb helyeken és így könnyen fennakadhatnak a nyakörvvel. Ezért szoktak nekik olyan nyakörvet beszerezni, ami nagy rántásra kiold: így ha fennakadna a cica a fán, elenged a nyakörv, és el tud szaladni.

A háziállat – háziállat közti különbség ékes bizonyítéka, hogy míg a kutya nem okozott jóformán semmi gondot a lakásban: tudta hol a helye, nem csinált rendetlenséget, nem tette tönkre a bútorokat, addig a cica már a kanapékat, a függönyt és a szúnyoghálót is megtépte. Ezt valamelyest javított az, hogy beszereztünk neki egy kaparófát, amit azért is szeret, mert össze van építve egy kis házzal, amiben szeret aludni.  Talán, ha egyből megkapta volna a kaparófát, kevésbé vonzaná a kanapé és a fotel.

Ami még szerintem fontos a cica tartás esetében, az a különféle játékok beszerzése. Esténként tapasztaljuk, hogy a macska jóformán új életre kel, és olyankor szinte teljesen megvadul. Ilyenkor feljön az ágyba, ahol alszunk, és indokolatlanul nekünk ugrik, ezt pedig kiegészíti egy harapással. Feltételezem játszani szeretne, így elöl szoktam hagyni neki egy-két játékot. Azóta szerencsére kevesebb támadás ér minket.