Hogyan válasszak számlázó programot?

A számlázó program szükségessége már nem kérdéses, hiszen tudjuk, hogy mennyi hibalehetőség csúszhat be kézi számlázás során. Egyszerűen azért, mert mind emberek vagyunk, így annak a lehetősége, hogy elrontunk valamit, vagy hogy elszámolunk valamit, jóval magasabb, mintha egy gépre bíznánk a számítások elvégzését.

Időtakarékosság szempontjából, átláthatóság szempontjából, a hibalehetőségek kiaknázása céljából, és a profizmus érdekében is egyre többen döntenek a számlázó programok használata mellett. A kérdés inkább az, hogy milyen számlázó program az, amelyben megbízhatunk.

Manapság már a legtöbben online keresnek számlázó programokat, és a legtöbb helyen biztosítanak ingyenes számlázó programot is. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy megéri –e számunkra a számláinkat egy olyan cég és program kezeibe adni, akik nem kérik meg a szolgáltatás árát? Legtöbbször nem is az a probléma, hogy ezek az ingyenes programok hibásak, vagy hogy nem tartják őket karban rendesen, hanem az, hogy minimális az a teljesítmény, melyre korlátozva vannak. Többnyire a teljes funkciójuk csak az előfizetést követően lesz elérhető, viszont arra tökéletesek ezt a programok, hogy átálljon egy kézi számlázó az elektronikus számlázásra, vagy arra, hogy több programot teszteljünk, mielőtt fizetnénk valamelyikért. Viszont érdemes utánanézni, hogy milyen cég kínálja az adott ingyenes számlázó programot, hogy megfelel –e a törvényi előírásoknak.

Ha hosszú távon tervezünk, akkor érdemes megbízható programot keresni. Épp ezért hosszú távon jobban megérti a fizetős számlázót választani, mivel ezeknek karbantartására, folyamatos fejlesztésére odafigyelnek a készítői is. Ezek a programok is rendelkeznek tesztverzióval, így kipróbálhatóak vásárlás előtt.

Egy számlázó program esetében a következők a lényegesek: mik az elvárásaink tőle, megfelel –e a törvényi előírásoknak, mennyibe kerül, hány számlát tudunk vele kiállítani?